AdobeStock 431241996

Kan en nyfödd tänka?

Här kommer du kunna läsa om vad som händer inuti barnet under dess första två år i livet. Sådan kunskap kan vara spännande och underlätta din förståelse. Men kom ihåg att den kunskapen mest utgör en krydda. Det viktigaste är din nyfikenhet på just ditt eget barn - vem den lilla personen är och vad som rör sig i hens huvud. Att lära känna sin lilla unge är kärnan i den hisnande resa som du nu står inför, och vi på Preglife är så glada att vi får dela den med dig! Om du vill så ses vi här framöver och fördjupar oss i allt som händer inuti din lilla älskling.

Kan en nyfödd tänka? Kan man prata om mental utveckling hos någon som är alldeles ny i världen?

Det kan man absolut. Under denna första omvälvande vecka kommer du kunna läsa om olika aspekter av barnets mentala utveckling framöver. För visste du att nyföddas förmåga att tänka, kommunicera, hantera känslor och förstå andra faktiskt utvecklas lika hisnande snabbt som deras kroppar? Parallellt med att ert lilla knyte under det närmaste året lär sig gripa, krypa och gå så kommer alltså samma revolutionerande utveckling att ske i hens inre.

Redan nu tränar er bebis intensivt på att lära sig känna igen era ansikten och röster. Den mentala och kroppsliga utvecklingen hänger tätt samman och allt som barnet är med om påverkar utvecklingen i dess hjärna. Hjärnan hos en nyfödd är nämligen långt ifrån färdigutvecklad. Men utvecklingen går rekordsnabbt, så här i livets början.

Du och din nyfikenhet är viktig för barnets mentala utveckling

Varje sekund bildas kopplingar mellan en miljon hjärnceller i barnets lilla hjärna! Kopplingar som bidrar till att barnet, dag för dag, får större förmåga att förstå sig själv och sin omvärld. Och hjärnans utveckling styrs av barnets erfarenheter, vilket gör att de första åren betraktas som särskilt betydelsefulla för hälsan och välbefinnandet genom livet. Det barnet är med om nu skapar helt enkelt den hjärna som barnet sedan ska leva med.

Din nyfikenhet på det som rör sig inom barnet är faktiskt lika viktig för dess utveckling som att du får koll på amning, mat och sömn. Din medvetenhet om att barnet är en unik liten person som har en inre värld, alltså vill, förstår, minns och tolkar sina erfarenheter, är nämligen avgörande för att du ska utveckla ett lyhört föräldraskap. Och lyhördhet, det vill säga att du anpassar ditt föräldraskap till just ditt barns lilla personlighet, är ditt viktigaste bidrag till dess trygga anknytningsrelationer.

Typiska beteenden:

  • Söker ögonkontakt
  • Skiftar i humör
  • Visar tecken på igenkänning