gravid ammar_178884516

Kan jag bli gravid när jag ammar?

Karin Norrbrink

ByKarin Norrbrink

Barnmorska

När menstruationen och ägglossningen efter en graviditet återkommer är väldigt individuellt. För vissa återkommer den efter ett par veckor och för andra efter flera månader. Det har oftast att göra med huruvida du ammar eller inte.

Amning som preventivmedel - hur fungerar det?

Metoden att skydda mot graviditet genom amning kallas för laktations amenorre metoden, även förkortat LAM. Laktation betyder “mjölkbildning” (eller amning) och amenorre betyder “utan blödning”. Under perioden du ammar upphör din ägglossning. Detta för att de hormon som är aktiva under amningsperioden hämmar de hormon som stimulerar ägglossning. För att LAM ska fungera krävs det att man ammar uteslutande, och att amma uteslutande innebär att amma minst var sjätte timme (även nattetid) och att du endast ger ditt barn bröstmjölk.

Under lång tid och i flertalet studier har amning som preventivmedel studerats. För att amning ska kunna förhindra ägglossning - och på så sätt även en graviditet - finns det vissa kriterier som ska vara uppfyllda. Är dessa kriterier uppfyllda visar studier på att LAM fungerar till 98 % som skydd mot en graviditet. Kriterierna kan sammanställas som frågor och för att det ska vara uppfyllda ska du svara nej på följande:

  • Har du haft en menstruationsblödning efter graviditeten? (I detta fall definieras det som en menstruationsblödning om du har haft en blödning 2 dagar i rad, 2 månader efter födseln)
  • Ger du ditt barn något annat än bröstmjölk? Till exempel smakportioner, bröstmjölksersättning eller vatten?
  • Är ditt barn äldre än 6 månader?

Om du svarade ja på någon av frågorna och vill skydda dig mot en graviditet bör du få rådgivning till en annan metod.

Varför bör mitt barn inte vara äldre än 6 månader?

Att barnet bör vara under 6 månader är ett kriterium som är omdiskuterat och ifrågasatt. Troligen är det så att LAM även fungerar när barnet är äldre, men i och med att WHO´s riktlinjer är att amma upp till 6 månader är det så långt man har baserat riktlinjerna på. Vid 6 månaders ålder har även barnet ofta börjat få smakportioner och då kan en ägglossning alltså ske.

Däremot pekar studier på att om kvinnor uppnår 6 månaders framgångsrik användning av LAM och fortsätter amningsfrekvensen när de introducerar smakportioner, och ammar före annan mat ges, kan LAM fortsatt ha hög effektivitet. Värt att komma ihåg är att en ägglossning sker innan blödning kommer så du kan alltså bli gravid innan du fått en menstruation.

Fördel med metoden: Enkel och säker de första månaderna. Inga biverkningar. Nackdel med metoden: När man inte ammar lika ofta återkommer fertiliteten snabbt och utan förvarning. Ägglossningen kommer ju alltid före mensen.

När kan jag bli gravid om jag inte ammar?

Många kvinnor som aldrig tänkt sig att amma - eller som inte får amningen att fungera och därför slutar - blir mycket överraskade när första mensen kommer redan 1,5 månader efter att man fött barn (och då ska man komma ihåg att 2 veckor innan dess hade man en ägglossning). Med andra ord kan man bli med barn redan cirka 1 månad efter det att man fött barn om man inte ammar. Om du redan under graviditeten vet att du inte vill amma ska du alltid ta upp frågan om vilken preventivmetod du ska använda innan du föder barn.

Källa: