AdobeStock 95507891

Kärleken till barnet kan dröja

Karin Norrbrink

ByKarin Norrbrink

Barnmorska

Vi har ofta en bild av att alla nyblivna föräldrar känner en gränslös kärlek till sitt barn från första ögonkastet. Men är det verkligen alltid så?

– Nej, den omedelbara kärleken till det nyfödda barnet är ingen självklarhet. Det säger Eva Lyberg, som är psykolog och psykoterapeut och expert på anknytning. Hon berättar att en del föräldrar gråter glädjetårar och upplever den där himlastormande förälskelsen till barnet direkt efter förlossningen. Men de flesta föräldrar behöver längre tid på sig.

Hormoner under förlossningen

Under en förlossning där allt går bra utsöndras stora mängder av hormonet oxytocin i kvinnans kropp. Det får henne att må bra, även om födseln är jobbig. När kvinnan sedan får barnet mot sin hud så bildas ännu mer oxytocin så länge hon känner sig lugn och trygg med situationen. Då kan det uppstå kärlek direkt.

Men föräldrarna – både kvinnor som föder barn och deras partner – kan uppleva att förlossningen är mycket svårare än vad de hade trott, även om allt gick som det ska. De första intrycken av barnet kan också påverka – barnet kanske är större eller skriker mer än vad föräldrarna hade föreställt sig. Kvinnan kan även vara mycket trött efter födseln. Allt det här påverkar upplevelsen, och då kanske inte oxytocinerna kommer igång direkt.

Beskydda ditt barn

Det är lätt att få dåligt samvete och tycka att man inte känner som man ska, men det är alltså helt normalt. Det är däremot bra om du som förälder känner en omedelbar instinkt att beskydda ditt barn. Då kan du ge barnet den trygghet det behöver. För de flesta kommer kärleken sedan smygande efter hand. För en del går det snabbt, för andra tar det lite längre tid.

Källor: - Kaplan, A. (red.) (2009). Lärobok för barnmorskor. (3., omarb. uppl.) Lund: Studentlitteratur. - Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier.