AdobeStock 441151066

Konflikter & fler konflikter

Det fantastiska ordet nej, som markerar barnets hela självständighet och integritet, är favoritord för många barn i den här åldern. Och studier har visat att konflikter nu uppstår mellan barn och föräldrar 5-15 gånger i timmen eller mer! Att hantera barnets vilja är alltså en stor del av föräldraskapet i den här åldern.

Lekfullhet, avledning och smidighet är nycklar för att inte fastna i barnets ”nej”. Men det finns förstås saker som barn måste lära sig även om de inte vill. De behöver bli passade i trafiken och lära sig att vara försiktiga med småsyskon. När det handlar om säkerhet behöver man vara tydlig och bestämd. Men andra nödvändiga vanor, som att komma i säng eller att borsta tänderna, går smidigare om man orkar vara lekfull och kan väcka barnets egen lust och motivation.

Att sätta ord på barnets känslor hjälper kanske inte i stunden men bidrar till att värna om barnets integritet och känsla av värdighet. ”Jag ser att du är arg nu, men vi måste ändå vänta på bussen”, bekräftar att man förstår hur barnet känner samtidigt som man visar att känslorna inte kan styra.

Typiska beteenden: - Kan upplevs frustrerad - Vill försöka själv - Humörsvängningar - Vill vara delaktig - Leker mer självständigt