pexels-hannah-barata-19782409-2 (1)

Krystfasen – fördel att vara upprätt

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Historiskt sett och när kvinnor fött sina barn hemma så föddes barnen i någon form av upprätt ställning. När födandet sedan tog plats på sjukhusen så blev den liggande ställningen vanligast, oftast i form av gynställning. Förlossningsrummen blev också utrustade som operationssalar. Idag vet vi genom studier att kvinnor vill ha en mer hemlik miljö, men med hög medicinsk säkerhet. När det gäller förlossningsställningar under det aktiva skedet av förlossningen föredrar de flesta att vara i någon form av upprätt ställning. Kvinnorna berättar att känslan av kontroll och delaktighet blir större.

WHO rekommenderar även upprätta förlossningsställningar, fritt översatt ”Kvinnor ska inte uppmuntras till att inta ryggläge under förlossningen. De ska bli uppmuntrade och bekräftade till att vara i en upprätt position och i rörelse under den aktiva delen av förlossningen”.

Socialstyrelsen rekommenderar följande

  • Kvinnan bör avrådas från ryggläge
  • Kvinnan bör av mödravården informeras om möjliga förlossningsställningar och under förlossningen bör barnmorskan underlätta rörlighet och val av förlossningsställning
  • Kvinnan bör uppmuntras att, förutom ryggläge, inta den förlossningsställning hon upplever som mest bekväm.

Erfarenheten från barnmorskor visar att det är ytterst få kvinnor som aktivt väljer att inta ett gynläge när de ska föda sitt barn. Kvinnorna upplever sig mer känslomässigt utelämnade, inte delaktiga och att kontrollen över situationen inte fungerar.

Fundera över vilka ställningar du tror skulle hjälpa dig under födandet. Det kan vara svårt att i förväg bestämma exakt hur man ska gå till väga, men att ändå funderat kring vad som skulle kännas bra är värdefullt. Du kan alltid ändra dig när du väl är i situationen och du kan vara säker på att personalen kommer hjälpa dig att hitta olika ställningar under födandet, dom är proffs på det.

Det är också bra om du och eventuell partner pratat om dina tankar kring olika ställningar under födandet, då känner även partnern/stödpersonen sig förberedd. Vad du även behöver ta fasta på är att med jämna mellanrum byta ställning under förlossningsarbetet. Det kan vara lätt att fastna i en position även om den så småningom känns obekväm. Här har personalen och partnern en viktig roll att hjälpa dig. Ingen förlossningsställning är bekväm hela tiden, att byta efter 20-30 minuter är en bra måttstock. Det är viktigt att du känner efter hur din kropp vill ha det.

Det finns flera fördelar med att föda upprätt

  • Ditt födande går snabbare då livmoderns arbete blir mera effektivt, tyngdlagen hjälper till och trycket mot modermunnen blir kraftigare. (Har du ett mycket snabbt förlopp och vill ”bromsa något” är det tvärtom som gäller, alltså ligga ner.)
  • Du syresätter dig själv och barnet bättre, andningen blir effektivare i ett upprätt läge än liggande. Tänk på de som sjunger, de skulle aldrig ligga ner och sjunga eftersom andningen inte fungerar optimalt då
  • Risken för illamående och blodtrycksfall minskar
  • Det är lättare att hitta rätt krystningsteknik
  • Studier visar att kvinnor får bättre upplevelse av sitt födande när barnet föds i en upprätt position.

Källor:

  • Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.