Mindfetalness är en metod som används för att på ett enkelt, inkännande och strukturerat sätt lära känna och känna igen just ditt barns unika rörelsemönster. Metoden rekommenderas att genomföras dagligen från gravidvecka 28. Studier visar att du genom att utöva Mindfetalness regelbundet ökar chansen för att födseln ska starta spontant.
Varje barn har sitt eget rörelsemönster och vissa barn är mer aktiva än andra och vice versa.
Du kan dela upp ditt barns rörelser i två grupper: stora rörelser och små rörelser. De stora rörelserna är när barnet sparkar eller sträcker ut kroppen - de känns tydligt. De små rörelserna är andningsrörelser och grepprörelser med fingrar och tår - de känns inte.
Beroende på utrymmet för barnet i livmodern kan rörelserna förändras under graviditetens gång.
När utövar man Mindfetalness?
Runt graviditetsvecka 25-30 börjar rörelserna bli mer organiserade och kan då kännas igen. Barnet har vakenhetsperioder som avlöses av perioder av vila på cirka 40 minuter upp till en timme.
Du kan få en god uppfattning om ditt barns rörelsemönster genom Mindfetalness. Utöva Mindfetalness dagligen vid en tid som passar dig, se bara till att barnet har en vakenhetsperiod. Rekommendationen är att starta från vecka 28.
Hur utövar man Mindfetalness?
Ligg bekvämt, gärna på vänster sida där blodgenomströmningen i livmodern är som bäst och du lättast kan känna barnets rörelser. Koncentrera dig på ditt barns rörelser i cirka 15 minuter och besvara följande frågor:
- Känns rörelserna tydligt?
- Har rörelserna den styrka de vanligtvis har?
- Rör sig barnet ungefär lika mycket som vanligt?
Det kan vara stor skillnad från barn till barn hur mycket och hur kraftigt det rör på sig. Några rör sig mer, andra mindre.
Om du noterar minskade fosterrörelser, att de saktat ned eller avtagit helt, behöver du kontakta din barnmorska eller mödravårdscentral.
Källor: