Ingredienser (4 portioner):
4 portioner ris 600 g laxfilé 1 lime 1 msk tomatpuré 1 msk finriven färsk ingefära 3 vitlöksklyftor 3 krm torkad koriander 1 tsk honung 2 ½ dl kokosmjölk 1 grön paprika 1 rödlök 250 g morötter olja salt svartpeppar
Tillagning:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Koka ris enligt anvisnigen på förpackningen.
- Skär laxfilé i portionsbitar och lägg i en ugnsform.
- Riv limeskal och pressa limesaft. Blanda skalet och 1 msk av juicen (spara ½ msk till punkt 5) med ½ msk olja, ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar. Bred blandningen över fisken. Låt stå och fortsätt med nästa punkt.
- Hetta upp olja i en wok eller stekpanna. Fräs tomatpuré, ingefära och pressad vitlök hastigt. Krydda med koriander, ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar. Tillsätt resten av limejuicen, honung, kokosmjölk och 1 dl vatten. Låt allt koka ihop någon minut och dra sedan kastrullen från plattan.
- Ställ in laxen mitt i ugnen och tillaga i 10 min. Ta ut formen ur ugnen, häll såsen runt laxen och tillaga i ytterligare ca 5 min, eller tills fisken är klar.
- Skär paprika och lök i klyftor. Skiva morötter i tunna slantar. Hetta upp lite olja i pannan och woka grönsakerna några minuter. Krydda med lite salt och svartpeppar.
- Servera limeströsslad lax med sås, wokgrönsaker och ris.