Lufthjul eller punkteringsfria hjul - shutterstock

Lufthjul eller punkteringsfria hjul?

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Egentligen finns det 4 olika typer av hjul; lufthjul, skumfyllda gummihjul, EVA-hjul och PU-hjul.

Lufthjul är av gummi, de liknar cykeldäck och har en luftslang inuti vilket gör att man kan drabbas av punktering. Man behöver också pumpa hjulen ibland. Gummihjul håller väldigt länge och har bra grepp i snö.

Skumfyllda gummihjul har samma yta som vanliga lufthjul, men istället för att vara fyllda med luft är det ett skum inuti som gör att man inte behöver pumpa hjulen och inte heller kan få punktering. Eftersom hjulen är av gummi håller de länge och har bra grepp i snö, men de är lite tyngre än vanliga lufthjul. De är också ganska hårda och ger därför sämre stötdämpning än lufthjul.

EVA-hjul är punkteringsfria hjul som är gjorda i plast vilket gör att det lätt fastnar grus i dem och att de slits fort. Man slipper dock punktering och punkteringsfria hjul är väldigt lätta.

PU-hjul är punkteringsfria hjul gjorda i en plast som är mycket tåligare än EVA-plasten. Det fastnar inget grus i dem och de är mjukare än EVA-hjulen. Du behöver inte pumpa dem eller riskera punktering. De är dock tyngre än EVA-hjulen. Detta är ett nytt typ av hjul som blir allt vanligare, de kallas lite olika men exempelvis Emmaljungas Ecco-hjul är av den här sorten.

Tyvärr är det sällan som man kan välja typ av hjul på en viss modell, utan man får välja modell utifrån vilken typ av hjul den har.