Bild10 Utropstecken 900x600

Mat att undvika

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Nästan all mat går bra att äta även för barn – men det finns vissa saker du bör undvika att ge:

  • Barn ska inte äta bränd mat. När mat bränns vid bildas skadliga ämnen som inte är bra för människan.

  • På grund av höga halter dioxin och PCB bör barn undvika strömming, sill och vildfångad lax från Östersjön och Bottniska viken. De bör inte heller äta vildfångad lax och sik från Vänern och Vättern samt röding från Vättern. Egenfångad abborre, gädda, gös och lake kan innehålla kvicksilver och ska inte ätas mer än en gång per vecka.

  • Ge inte ditt barn hälsokostprodukter. De är sällan testade och kan vara direkt olämpliga för barn.

  • Undvik njure och lever, som kan innehålla stora mängder kadmium.

  • Koffein är inte bra att ge till barn, låt de inte dricka kaffe eller större mängder svart te eller colaläsk. Energidrycker med mycket koffein ska undvikas helt.

  • Kanel är en god krydda med många nyttiga egenskaper. Men det gäller att välja rätt sorts kanel - köp ceylonkanel och inte kassiakanel, som tyvärr är vanligast. Kassiakanel innehåller stora mängder kumarin som kan ge leverskador om man äter för mycket.

  • Hela eller krossade linfrön ska inte ges till barn att äta som de är eftersom de innehåller ämnen som kan bilda giftet vätecyanid. Det är emellertid ingen fara för barn att äta linfrön i till exempel bröd, gröt eller müsli.

  • Opastöriserad mjölk kan innehålla skadliga bakterier och barn bör inte dricka det eller äta färskost gjord på opastöriserad mjölk.

  • Ris innehåller arsenik och i vissa risprodukter kan halten vara hög. Barn bör inte äta eller dricka ris eller risprodukter oftare än fyra gånger i veckan. Ett litet barn som äter riskakor två till fyra gånger i veckan riskerar att få i sig mycket arsenik. De tillför få viktiga näringsämnen och innehåller oftast salt, därför råder Livsmedelsverket föräldrar att inte ge riskakor till barn under sex år. Detsamma gäller risdrycker. Fullkornsris innehåller oftast högre halter än vitt ris.

Var försiktig med socker

Socker innehåller inga vitaminer eller mineraler, utan tillför bara kalorier. Eftersom barn behöver äta mat med många olika näringsämnen finns det bara plats för små mängder socker. Godis, glass, läsk och saft behöver begränsas.

Hur mycket socker en produkt innehåller redovisas under näringsinnehållet på förpackningen där det står ”Kolhydrater, varav sockerarter”. Eftersom det sen flera år tillbaka är förbjudet att tillsätta socker i barnmat kommer det naturliga socker som finns i barnmat från ingredienser som exempelvis spannmål, mjölkprodukter, frukt och bär.

Fruktpuréer och juicekoncentrat

Undvik att köpa rena fruktpuréer eftersom de inte tillför något annat än frukt men på ett sämre sätt än om du ger vanlig frukt som du mosar själv. Då är det bättre att ge smoothies eller gröt som även innehåller spannmål som havre och quinoa och rapsolja. På så sätt får du en mer balanserad och mättande portion med protein, fetter, kolhydrater och kostfibrer.

När tillsatt socker i barnmat förbjöds valde många av de större tillverkarna att ersätta det med sötande juicekoncentrat, som enbart tillvaratar det söta från frukten men inte något av det positiva som fibrer. Undvik därför produkter med juicekoncentrat.

Källor: