allergie_pexels-alex-green-5693395-free

Matallergier

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Kroppens immunförsvar kan ibland reagera på något ämne som ditt barn får i sig. Immunförsvaret reagerar genom att bilda så kallade allergiantikroppar och ämnet som orsakar reaktionen kallas allergen. Vid en allergisk reaktion frigörs ämnen som retar slemhinnorna i till exempel munnen och tarmarna, vilket gör att de rodnar och svullnar. Huden kan också bli svullen och klia. Allergi kan ibland orsaka en allvarlig allergisk reaktion som kan vara livshotande om barnet inte får behandling.

Vanligare bland barn än vuxna

Matallergier är vanligare hos barn än hos vuxna. Ungefär fyra till sex procent av alla barn har någon form av matallergi och vanligast är allergi mot mjölkprotein och ägg. Om det finns nära släktingar som har allergier finns det en ökad risk att ditt barn får matallergi. Om ditt barn har andra typer av allergier kan han eller hon även reagera på frukter, grönsaker och nötter eftersom det finns vissa ämnen i livsmedlet som liknar björkpollen. Sådana så kallade korsreaktioner är ofarliga men kan förstås ändå vara besvärliga.

Det flesta barn som får allergi mot mjölk och ägg växer ifrån sin allergi, medan allergi mot nötter och jordnötter ofta blir kvar livet ut. Det finns ingen känd behandling mot matallergi och det finns heller inget sätt att förebygga eller minska risken för att få det.

Det är skillnad mellan allergi och överkänslighet. Vid överkänslighet är det inte immunförsvaret som reagerar även om ditt barn kan få liknande besvär som vid matallergi. Om du misstänker att ditt barn har matallergi ska du boka tid med en läkare. Vid akuta allvarliga allergiska reaktioner ringer du alltid nödnumret.

Mjölkallergi

Mjölkproteinallergi ger symtom som kräkningar, ont i magen och diarré men kan också ge hudreaktioner. Det är proteinerna i mjölken som kroppens immunförsvar reagerar mot. Om ditt barn får konstaterad mjölkproteinallergi måste alla former av mjölk och mjölkprodukter uteslutas helt ur kosten. Det finns färdiglagad barnmat som är mjölkfri, exempelvis är alla Alex&Phils produkter mjölkfria (och fria från gluten).

Tänk på att det är skillnad mellan laktosfritt och mjölkfritt. Laktosintolerans beror på brist på enzymet laktas som bryter ned mjölksockret i tunntarmen och har inget med mjölkproteinallergi att göra. Det kan alltså finnas mjölkproteiner i laktosfria produkter.

Äggallergi

Vid äggallergi är det äggvitans proteiner som immunförsvaret reagerar på och symtomen är i princip samma som vid mjölkproteinallergi.

Glutenintolerans

När det gäller gluten kan mängden gluten som ett barn får i sig påverka risken för celiaki. Celiaki innebär att du inte tål proteinet gluten som finns i vete, råg och korn. Tunntarmen blir inflammerad och kan inte ta upp näring som den ska. Enligt de senaste kostråden uppmanas föräldrar att introducera mat med gluten på samma sätt som andra livsmedelsgrupper under barnets första år. Mängderna spannmål som innehåller gluten bör till en början vara små och ökas långsamt.

I lagstiftningen finns det en lista på 14 ingredienser/livsmedelsgrupper som orsakar flest allvarliga överkänslighetsreaktioner. Alla allergener måste fetstilas eller skrivas med STORA BOKSTÄVER i innehållsförteckningen på maten du köper för att det ska vara lätt att se om den innehåller ämnen som kan ge en allergisk reaktion.

Källor: