AdobeStock 460057383

Minnet utvecklas

I denna vecka pratar vi om hur gömmalekar tränar barnets minne, på temat kognitiv utveckling.

Under barnets andra halvår utvecklas barnets arbetsminne så att det kan hålla en tanke levande i medvetandet över tid. Är barnet suget på att undersöka en leksak kan de nu hålla kvar vid den tanken under den stund det tar att krypa fram till den. När barnet släpper en sked från sin barnstol kan det fascinerat lyssna efter slamret som skeden ska åstadkomma när den landar på golvet. Eftersom det kan minnas att det ju brukar låta när något landar.

Leker ni mycket tittut? Det bidrar till att utveckla barnets minne och tänkande

Den utvecklade förmågan att minnas gör att många barn i den här åldern älskar gömmalekar. Att testa om nallen verkligen ligger kvar under tidningen fast den inte längre syns, känns rafflande när barnet inte är riktigt säkert på att den ska finnas kvar. Fast det bara var fem sekunder sedan barnet stoppade dit den. När nya förmågor erövras behöver de praktiseras för att sätta sig. Under de första månaderna är de här lekarna extra kittlande just för att barnet ännu inte kan lita på sitt minne.

Eftersom så här små barn inte kan leva sig in i hur andra uppfattar saker kan deras ”gömmande” också bli lite speciellt. De utgår från att andra ser detsamma som de själva och tror därför ibland att det räcker med att blunda för att inte synas. En del barn är dock tillräckligt finurliga för att dra något så raffinerat som en filt över huvudet. De kan hisna av lycka över sådana roliga påhitt. Ska jag bli hittad den här gången, undrar de. Medvetenheten om att andra ser saker från ett annat perspektiv än man själv kommer först någon gång efter treårsåldern. Men gömmalekar är populära upp i skolåldern för många barn. Arbetsminnet har nämligen sitt säte i den del av hjärnan som tar längst tid på sig att utvecklas. Inte förrän tjugofemårsåldern kan den sägas ha mognat helt. Det betyder att barn länge behöver stöd av vuxna med sådant som planering och överblick. Att leka gömmalekar är alltså inte bara roligt - det bidrar också aktivt till att utveckla barnets minne och tänkande.

Typiska beteenden:

  • Tar mer initiativ till lek
  • Vill leka tillsammans med någon
  • Härmar ljud
  • Lär sig nya lekar