Mjuklift-unsplash

Mjuklift

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Mjuklift är en lift som läggs i vagnen, alltså i sittdelen. Vagnen blir då en så kallad kombivagn. Vissa märken funkar däremot även utmärkt att även lägga i en liggdel.

En mjuklift har mjuka sidor och ibland ett lock som inte alltid går att ta av helt. En mjuklift är oftast mindre än en separat liggdel eftersom liften måste få plats i sittdelen. Den sitter ganska tätt runt barnet vilket gör att det blir varmt, vilket kan vara bra på vintern men mindre bra på sommaren. En mjuklift är ofta den som går att använda längst eftersom många mjukliftar går att göra om till åkpåse eller ligg/sittdyna.

Ta med barnet lätt

Mjukliftar har även bärhandtag som gör att man kan lyfta den ur vagnen när barnet fortfarande ligger i. Detta kan vara skönt om man bor i en lägenhet där man måste lämna vagnen i trapphuset eller i förrådet. Det gör också så att man lätt kan ta med sig barnet in hos vänner eller på caféer även om den fortfarande sover. En mjuklift kan däremot göra vagnen tyngre eftersom sittdelen ofta är ganska tung och en lift ger ytterligare 2-3 kg extratyngd till vagnen.

Ett annat plus är att en mjuklift inte behöver vara av samma märke som barnvagnen. Då kan du kan välja ett billigare märke på mjukliften och spara många hundralappar om du vill det.