jelleke-vanooteghem-zpQpn5N1na8-unsplash

Musikens positiva inflytande

Att lära sig att förstå och prata ett språk har mycket gemensamt med att lära sig att utöva och uppleva musik. Hos vuxna väcks lusten att sjunga, spela och lyssna på musik ofta när vi umgås med små barn. Det ligger liksom nära till hands att sjunga och ramsa med någon som man inte riktigt kan prata med. Och forskningen pekar på att de här gemensamma musikaliska upplevelserna har betydelse för barnets utveckling.

Att sjunga eller lyssna på musik tillsammans verkar vara ett ursprungligt mänskligt sätt att umgås. Och inte bara barns språkutveckling påverkas positivt av att växa upp med musik, utan även andra förmågor som deras kreativitet, matematiska förmåga (musik hjälper dem att förstå matematiska grundkoncept och regler), tänkande och känslomässiga utveckling.

Att sjunga och lyssna tillsammans stärker också banden mellan barn och föräldrar. För det krävs förstås att både barnet och man själv uppskattar musiken man delar. Men för att stimulera barnet är det en fördel att inte enbart lyssna på barnsånger. Att få uppleva olika typer av musik, både det som är lätt att ta till sig och det som är mer krävande, vidgar barnets musikaliska repertoar och bidrar till dess utveckling.

Typiska beteenden:

  • Interagerar med dig
  • Härmar ljud
  • Känner igen musikstycken
  • Utvecklar nya förmågor