BBHJ-Homebirth3 (22)

Nyfödd - från topp till tå

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Här har vi samlat praktiska tips om barnet som hjälper dig att navigera i allt det som är nytt!

Bad

Rekommendationen från vår barnläkare är att vänta med bad den första veckan, då barnets hud är känslig. Första veckan räcker det med att tvätta barnet med ljummet vatten på en tvättlapp. Tvätta veck vid halsen och bakom öronen. Efter cirka en vecka brukar det vara dags för det första badet. Badtemperaturen bör vara kroppstemperatur, det vill säga mellan 37–37,5 grader. Undvik tvål, den torkar ut barnets hud. Däremot kan en neutral babyolja vara bra att ha i badvattnet, eftersom nyfödda barns hud är känslig och blir lätt torr. Viktigt att tänka på vid användning av olja är att barnets kropp blir väldigt hal. Efter badet är det viktigt att torka torrt i hudveck och runt naveln.

Bajs

Tarmfunktionen bör komma igång inom två dygn. Den första avföringen är mörkbrun och har en seg konsistens. Den kallas för barnbeck eller mekonium. Barnbeck luktar inte, men fastnar lätt på barnets hud när det torkar och kan irritera huden. Se efter ordentligt och med jämna mellanrum i blöjan den första tiden, så att barnet inte har bajsat utan att du har märkt det. Allt eftersom barnet får mer bröstmjölk eller ersättning ändras färgen på bajset och blir ljusare. Till slut får det en senapsfärgad ton med små, vita prickar i. Det händer även att avföringen anta en grönaktig ton, något som är ofarligt. Denna färgskiftning bör ske inom de första fyra dygnen. Barn som ammas bajsar olika mycket, allt ifrån en gång per vecka till flera gånger per dag. Bröstmjölk är milt laxerande, så de blir inte förstoppade.

Hicka

Hicka ser oftast mer obehagligt ut för föräldern än vad det är för barnet. Att ge barnet bröstet kan hjälpa barnet att sluta hicka.

Huden

Barnets naturliga fosterfett är skyddande och bra för huden. Ett tjockt lager av fosterfett i hudveck, såsom i ljumskar, armveck eller vid halsen, är bra om du stryker ut på övriga huden. Om det ligger i tjocka lager kan huden bli irriterad. Om sprickor och sår skulle uppstå kan du mer fördel smörja in bröstmjölk eller någon oparfymerad olja på huden samt lufta. Bröstmjölken är ren, fet och har en bakteriedödande, läkande effekt. Barnet byter hudcellerna under loppet av en vecka, så mer mat = mindre torr hud. Det är även vanligt med röda plitor på det nyfödda barnet den första veckan.

Gulsot

Barnets lever är omogen vid födelsen och kan inte alltid ta hand om alla de röda blodkroppar som ska brytas ned under den första tiden. Detta medför en lättare normal gulfärgning av barnets hud samt ögonvitor efter ett par dygn. Detta kallas nyföddhetsgulsot och är ett normalt tillstånd som oftast försvinner av sig själv. Några barn blir starkt gulfärgade och behöver så kallad ljusbehandling i speciell ljusbädd. För att barnet fortare ska bryta ned det gula färgämnet bilirubin är det viktigt med mycket mat eftersom barnet då kommer att kissa och bajsa ut färgämnet snabbare.

Kräkning

Det är vanligt att barnet kräks upp fostervatten och slem under det första dygnet efter födseln. Om det sker, lägg barnet på sidan eller lyft upp det på din axel, massera ryggen försiktigt och torka bort slemmet.

Naglar

Barnet kan redan vid födelsen ha långa naglar. Om barnet river sig i ansiktet kan du försiktigt riva av naglarna, alternativt fila ned dem. Undvik att klippa naglarna den första tiden, då det finns en risk för nagelbandsinfektion samt att det är lätt att råka klippa barnet i fingret eftersom de sällan ligger helt still.

Det är viktigt att hålla naveln ren och torr. Om naveln är kladdig kan den tvättas med vatten och torkas torr. Om rodnad uppstår i huden runt naveln kan det vara ett tecken på en begynnande infektion. Visa personalen på BB eller BVC för att vara på den säkra sidan. Navelstumpen torkar in och brukar falla av inom två veckor efter födseln. I samband med detta kan det hända att naveln luktar illa och en mindre blödning kan uppstå. Barnet har inte någon känsel i navelstumpen.

Nysning

Många nyfödda barn nyser ofta. Det är deras sätt att rensa näsan. Det beror oftast inte på förkylning.

Rapning

För att ge barnet möjlighet att rapa kan ni hålla upp barnet mot axeln efter matning. En del nyfödda rapar aldrig. Man måste alltså inte rapa ett barn efter varje måltid om barnet verkar nöjt.

Sovställning

Barnet ska ligga på rygg när det sover för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd. I övervakat tillstånd kan barnet med fördel ligga på mage för att träna nackmuskulaturen.

Temperatur

Ett nyfött barns temperatur ska vara mellan 36,5 och 37,5 grader. Händer och fötter är normalt kalla den första tiden. Genom att känna på bröstet eller ryggen/nacken kan du bedöma barnets temperatur.

Urin

Kontrollera att barnet har kissat inom två dygn efter förlossningen. Salter från urinen kan visa sig som en orange/röd fläck i blöjan. Det är helt ofarligt. Flickor kan normalt ha en vitaktig flytning och även liten blödning från slidan, vilket försvinner efter 2–3 veckor. Detta beror på hormoner från mamman.

Vikt

Alla barn går normalt ned i vikt de första levnadsdygnen. En normal viktnedgång hos barnet är mindre än 10 % av födelsevikten, vikten kontrolleras innan hemgång och vid återbesöket ca dygn 3-4 efter födseln.

Källor:

  • Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.
  • 1177.se