AdobeStock 448191083

Positioner att föda i

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Det finns flera olika ställningar att välja mellan under ditt födande:

  • Stående: Du kan hänga på din partner, använda gåstol eller hänga på förlossningssängen. För att få optimal hjälp av en stående position är det bra om du står framåtlutad, brett isär med benen och har böjda knän.
  • På alla fyra: Om du har besvär med din rygg kan det fungera bra att stå på alla fyra, en ställning som avlastar ryggen. I kombination med att röra på höfterna brukar trycket mot ändtarmen också lätta.
  • På huk: Att sitta på huk är den ställning som ger bäst plats i bäckenet och du har inte samma möjlighet att ”knipa emot”. Ju längre ner stjärten kommer mot golvet och desto närmare knäna kommer mot dina axlar vid huksittande, blir det bättre plats för barnets huvud att tränga ner mot bäckenbotten. Många är inte vana att sitta på huk någon längre tid och då är förlossningspallen ett bra alternativ. Viktigt när du använder förlossningspallen är att inte sitta längre än 20 minuter i taget. Sitter du längre så är det lätt att underlivet svullnar.
  • Halvsittande: Rent anatomiskt är det inte den bästa ställningen. Vid en tillbakalutad sittande ställning utnyttjas inte tyngdlagen fullt ut. Trycket mot mellangården blir också stort. Risken ökar att livmodern trycker på dina blodkärl vilket kan leda till att blodtrycket sjunker och du blir illamående.
  • Pilatesboll: Många upplever pilatesbollen som både bekväm att sitta på och lätt att röra sig med. Bäckenet och muskulaturen slappnar av lättare vilket i sin tur gör att bäckenet vidgar sig och barnet lättare tränger ner.
  • På knä: Oftast blir det knästående på slutet av öppningsskedet. Du kan höja huvudändan av förlossningssängen och hänga över den. Här är det extra viktigt att inte stå för länge eftersom knäna blir hårt belastade av kroppstyngden.
  • Ligga på sidan: Om du nu känner att en liggande position är att föredra så är det sidoläge som är bäst. Syresättning till barnet är bra och många känner också att de har kontroll i denna ställning och kan vila mellan värkarna.
  • Gynställning: De flesta kvinnor har en erfarenhet av denna ställning eftersom den används vid gynekologiska undersökningar. I förlossningssammanhang används denna vanligtvis vid vissa undersökningar under förlossningen och om barnet måste hjälpas ut med sugklocka.
  • I vatten, badkar eller en stor förlossningspool: Här kan du halvsitta eller stå på knä.
  • Liggande helt på rygg: Att ligga platt på rygg under förlossningen är något man avråder helt ifrån. Syresättningen till barnet blir sämre. Kvinnan själv blir lätt illamående och sjunker i blodtryck. Tyngdlagen har inte heller någon chans att hjälpa till.

Fundera över vilka ställningar du tror skulle hjälpa dig under födandet. Det kan vara svårt att i förväg bestämma exakt hur du ska gå till väga, men att ändå funderat kring vad som skulle kännas bra är värdefullt. Du kan också alltid ändra dig när du väl är i situationen och du kan vara säker på att personalen kommer hjälpa dig att hitta olika ställningar under födandet.

Källor:

  • Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta.