pröv barnvagn_395947300

Provkör barnvagnen

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Nu är det dags att gå till affären och provköra vagnen. På barnvagnstillverkarens hemsida går det ofta att hitta vilka återförsäljare som finns nära dig. Vissa vagnar kan däremot vara mindre vanliga och finns därför inte i så många barnvagnsaffärer, men finns det möjlighet är rekommendationen att åka och provköra vagnen innan du köper den.

Kolla alla funktioner

Kolla vagnens alla funktioner när du är i affären:

  • Hur fungerar de och är de enkla?
  • Är det enkelt att fälla ihop den?
  • Kan man fälla ihop den med sittdelen på?
  • Hur justerar man ryggstödet?
  • Verkar suffletten skydda bra?
  • Kommer du åt varukorgen enkelt?
  • Går det att fälla ihop vagnen med liggdel på eller med liften i?
  • Testa om vagnen (med både sitt- och liggdel) går in i bilen (om du har en sådan). Det får man göra på de allra flesta barnvagnsaffärer om man frågar.

Fråga personalen

Fråga personalen vad de tycker om vagnen, exempelvis om de får många reklamationer på den. Titta även på vagnen, tycker du om hur den ser ut? Får du en bra känsla för vagnen? Jämför gärna med någon annan vagn i affären. Passa även på att titta på olika färger om det finns flera, vissa affärer har många färger inne medan mindre affärer kanske bara har en och resten på tygprover.

Provkör

Det viktigaste är att du/ni som kommer köra vagnen mest provkör den. De flesta butiker har en docka som väger några kilo som man kan lägga i vagnen för att få en känsla för hur det kan kännas när ens eget barn väl ligger där i. Men skulle det inte finnas, ta gärna med lite tyngder som du själv kan lägga i vagnen. Det ger en helt annan känsla än att köra runt på en tom vagn.

Kör sedan runt med den.

  • Hur är den att svänga? Är den stabil? Testa om handtaget går att justera i rätt höjd.
  • Stöter du i vagnen när du går? Prova med liggdelen (och/eller lift) för att se hur det är att köra med den på.
  • Hur är fjädringen? Detta testar du bäst genom att låsa vagnens broms och sedan trycka handtaget ner mot marken. Har den mycket fjädring går det att trycka handtaget långt ner, har den lite eller ingen fjädring går det bara att trycka ner det lite grann.

Glöm inte bort att det också är viktigt att provköra vagnen på samma sätt även med sittdelen, det är ju i slutändan den som kommer att användas längst.

Testa hävkraften

Testa också hävkraften, det vill säga hur mycket man behöver ta i för att få upp vagnen på bakhjulen. Detta är extra viktigt om du köper en vagn med fasta hjul, men även en vagn med svängbara framhjul behöver kunna ta sig upp för trottoarkanter och upp på bussar, spårvagnar och tunnelbanor utan att du behöver hänga på handtaget.

Här kommer också tyngderna till användning då en vagn kan vara jättelätt att häva upp när den är tom, men sätter du 10 kilo “barn” i så blir det genast tyngre. Räkna även med att vagnen blir mycket svårare att hantera så fort du kommer ut ur affären med trottoarkanter, grus, lutande underlag och så vidare.

Överväg noggrant

Att känna och klämma på vagnar kan du behöva göra om det flera gånger. Bara för att du gått in i en barnvagnsaffär betyder det inte att du behöver komma ut därifrån med en barnvagn. Åk till affären och känn på lite olika vagnar. Åk hem igen, gå eventuellt igenom stegen i den här guiden en gång till och leta mer information om de vagnar du är mest intresserad av. Åk sedan tillbaka till affären och testa igen. Prova kanske även andra vagnar bara för att jämföra lite till. Fundera helt enkelt lite på saken, i ett första skede behöver man inte ha så bråttom.