köp barnvagn_399864427

Redo att köpa barnvagn

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Nu börjar det bli dags att göra själva köpet, men som med allt annat finns det olika alternativ även här. Vissa barnvagnar går bara att köpa på internet, andra går bara att köpa i affär, vissa går att köpa begagnat och andra inte. För många blir det priset som avgör, och en barnvagn kan kosta allt mellan 500 till 15 000 kronor.

Oavsett vilken prisklass du väljer är det viktigt att du gör ordentlig research innan du köper vagnen då det ändå är en större kostnad för något som är tänkt att leva länge.

I affär

Att köpa barnvagnen i affär är det vanligaste och kanske även det enklaste sättet att köpa barnvagn på. De flesta barnvagnar har en leveranstid på cirka 8-10 veckor om de inte redan finns på lager i butik (detta är dock inget man kan räkna med), så tänk även på att beställa vagnen i god tid.

I flera butiker kan man förvara barnvagnen på deras lager tills det närmar sig, därför gör det heller ingenting om man är ute i lite för god tid. Detta är smidigt om man exempelvis bor mindre och känner att man inte har plats att förvara en vagn på i flera månader innan den ska komma till användning.

Andra fördelar med att köpa direkt i en affär är att du alltid får en garanti på vagnen och det är lätt att reklamera eller fråga om saker som man är osäker på. Nackdelar är att det kan vara dyrare och att vissa vagnar kan vara svåra att få tag på eftersom de säljs på så få ställen.

På internet

På internet finns både svenska och utländska sidor som säljer barnvagnar till ett bra pris, ofta är det billigare än i affären. Barnvagnar som är tillverkade i Europa går ofta att beställa billigare från till exempel holländska, tyska och engelska sidor. Tänk dock på att vagnar från engelska sidor kan vara behandlade med bromerade flamskyddsmedel, vilket spädbarn kan vara extra känsliga för. Svenska barnvagnar går också att hitta billigt på svenska internetsidor, det finns flera prisjämförelsesajter för att hitta bästa priset på din vagn.

Om du köper barnvagn på internet är det trots allt viktigt att du provkör den först. Många vagnar går bra att provköra i vanliga barnvagnsaffärer för att sedan beställas på nätet. Nackdelar med att beställa online är att det kan bli krångligare om man behöver reklamera vagnen eller byta ut någon del, då kan det ta lite tid om man till exempel behöver skicka tillbaka vagnen. Oftast är det dock inga problem.

Begagnat

Om du köper en begagnad vagn kan du spara många tusenlappar. Ofta finns vagnar på Blocket som bara är använda några månader till ett riktigt bra pris. Tänk dock på att garantin för vagnen ofta är personlig, så den gäller alltså bara för första ägaren och inte för dig. Det går dock alltid att reklamera vagnen. Skicket på vagnen spelar förstås in på priset när du köper begagnat, men väg också in att även om en vagn är i bra skick så utvecklas barnvagnarna så mycket att en oanvänd vagn som är flera år gammal inte är värd speciellt mycket.

Jämför för att inte betala överpris Ska du köpa begagnat så jämför alltid med priset på likadana vagnar på blocket så att du inte betalar överpris. Köper du begagnat behöver du även kolla så att den fungerar som den ska och att den inte drar snett. Var lika noggrann, om inte mer, med att testa vagnen innan du köper den. Titta på hur vagnen ser ut, är den väl omhändertagen? Fråga om de har skött den som de ska, är den tvättad och smörjd regelbundet? (Detta kan påverka vagnens skick i framtiden). Är vagnen solblekt eller sönder på något sätt ska du få en rejäl rabatt. Köp heller aldrig en möglig vagn, mögel går inte att tvätta bort och är skadligt för barnet. Försök även gärna att pruta om annonsen legat ute ett tag.

Viktigaste är att tänka igenom köpet

Sammantaget kan man säga att det viktigaste när du köper vagn är att tänka igenom köpet ordentligt och att vara noggrann. Det är en investering som du gör och om du tänker igenom det ordentligt från början kan du ha vagnen i många år.