Article 5

Redo att köpa bilbarnstol

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

När du valt modell på din bilbarnstol och tagit hänsyn till krocktester, säkerheten med bakåtvänt åkande och rätt modell för dina förutsättningar är det dags att slå till och köpa din bilbarnstol. Är det något du fortfarande känner dig osäker över kan du läsa mer om detta i vår Bilbarnstolsguide.

När du ska köpa din bilbarnstol kan du antingen köpa i butik, från en E-handel hos återförsäljare eller direkt från bilbarnstolsföretaget. Ur en säkerhetssynpunkt avråds man att köpa bilbarnstolar begagnat, så vill man inte köpa nytt finns det även andra säkra alternativ där man kan hyra bilbarnstolar.

I butik

Fördelen med att handla i butik är att du ofta kan få hjälp av butikspersonalen. I de allra flesta butiker finns det idag personal med god kunskap om bilbarnstolar och barns säkerhet i bil. Har du mycket frågor och känner dig osäker kring vad som passar just din situation och bil, har du alltid möjlighet att få hjälp av butikens personal. Att få rekommendationer utifrån sina egna preferenser och behov är det som många uppskattar mest med att handla i butik. Fördelen att även kunna känna på produkten, provmontera den i just din bil och i många fall ta hem den direkt är också uppskattade fördelar.

E-handel

Fördelen med att handla på internet är att utbudet ofta är större, du kan handla när du vill och du får möjlighet att göra din research i den takt som passar dig. Idag har även de allra flesta E-handlare en god support då det kommer till både råd och hjälp, men också för eventuella returer eller reklamationer. Idag finns det även bilbarnstolstillverkare som säljer i egen regi och erbjuder en så kallad ”Car fit Guarantee” vilket innebär att om bilbarnstolen inte passar i din bil får du skicka tillbaka den kostnadsfritt.

Begagnat

Som tidigare nämnt så avråds du från att köpa bilbarnstolar begagnat, men är det något du ändå känner är rätt beslut för din egen situation är rådet att vara väldigt uppmärksam. Mycket beror på alla de osäkerhetsfaktorer som finns med att köpa en bilbarnstol på andrahandsmarknaden. Framförallt då du i de flesta fall inte har någon aning om bilbarnstolens historia eller känner säljaren. Bilbarnstolen kanske har varit med i en krock och bör då alltid kasseras, eller så är den gammal och har dolda fel som inte kan upptäckas med blotta ögat.

Precis som med allt annat så går utvecklingen framåt, både tester och säkerhet utvecklas och högre krav ställs på nya bilbarnstolar. Men hur vet man egentligen hur gammal en bilbarnstol är och när är den för gammal? Vanligtvis, på undersidan av bilbarnstolen finns det små klockor instämplade som indikerar när bilbarnstolen tillverkades. Hur dessa ska tolkas går att läsa mer om här.

Hyra

Om inget av ovanstående alternativ känns rätt för dig och din familj finns även alternativet att hyra en bilbarnstol. Idag finns det säkra lösningar där man kan hyra både babyskydd och bilbarnstol för ett månatligt pris.