RS virus

RS-virus

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

RS-virus är ett mycket vanligt luftvägsvirus. Hos vuxna och äldre barn ger RS-virus helt vanliga förkylningssymtom. Spädbarn och mindre barn kan däremot vara extra känsliga om de blir smittade. Det är därför viktigt att du försöker skydda ditt lilla barn från smitta.

RS-förkylningar är vanligast under sen höst/vinter till tidig vår. På Folkhälsomyndighetens webbplats kan du se statistik över antal RS-fall. Nyfödda barn, förtidigt födda barn och barn med vissa medfödda sjukdomar kan drabbas mer. Sök direkt sjukhusvård/barnakut i dessa fall.

Yngre barn andas ofta genom näsan. Om ett litet barn drabbas av RS-virus och inte orkar äta, brukar det bero på att det är jobbigt för barnet att andas och att den ansträngande andningen tar mycket kraft från barnet.

Så vet du om ditt barn har drabbats av RS-virus

I början vet du inte om det är en vanlig förkylning eller om det är RS virus. Typiskt för RS virus är det sega slemmet. Barnet kan hosta torrt och ibland få feber. Det kan bli lite trött och äta sämre.

Det sega slemmet gör att det kan bli jobbigt för barnet att äta och andas. Om barnets allmäntillstånd blir mer påverkat, det vill säga det blir mer trött/slött, hostan blir mer ansträngd, det får jobbigt att andas, ammar/äter inte som tidigare eller kissar mindre – sök vård direkt.

Det här kan du göra om barnet fått RS

Låt barnet ligga i högläge med överkroppen (tips: lägg några kuddar under madrassens huvudända) så blir det lättare för barnet att andas. Bär gärna barnet i högläge i bärsjal eller i bärsele.

Du kan droppa koksalt/NaCl i barnets näsa så att slemmet löser upp sig eller använda en nässug att suga ut slemmet (finns att köpa på apoteket). Det är vanligt att barnet vill amma/äta oftare.

Om du är det minsta tveksam om hur barnet mår, ring 1177 eller sök akut vård.

För att undvika smitta

Undvika att träffa vuxna och äldre barn som är förkylda. Pussa hellre på barnets fötter, inte i ansiktet. Tvätta händerna ofta med tvål och handsprit. Om du är förkyld, nys i armvecket, inte i händerna.

Kort om RS-virus RS-virus står för Respiratory syncytial virus och är ett paramyxovirus som ger akut luftvägsinfektion. Symtomen kan variera från lindrig förkylning till allvarlig lunginflammation eller bronkiolit.

Viruspartiklarna kan överleva ett halvt dygn på hårda ytor som t.ex. dörrhandtag eller en bordsyta och kortare tid på mjuka ytor som t.ex. händer och näsdukar.

Det är när viruset kommer i kontakt med slemhinnor i näsa, mun och ögon (och eventuellt genom inandning av små droppar från hosta och nysningar) som en infektion uppstår.

Det tar 3 till 6 dygn från smitta till insjuknande.

Källor