Vaccination guide - RSV

RS-virus

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

När ska jag vaccinera mig mot RSV?

Ett nytt vaccin mot RS-virus har precis blivit godkänt av Läkemedelsverket. Det nya vaccinet kan ges till dig som väntar barn redan under graviditeten, så att barnet hinner få antikroppar mot viruset innan det föds. Rekommendationen är att ta vaccinet mellan graviditetsvecka 24-36. På så sätt får barnet ett skydd mot att bli svårt sjuk i RS direkt efter födseln. Skyddet för barnet håller i sig under barnets första 6 månader. Att vaccinera sig under graviditeten för att skydda barnet när det väl är fött kallas för maternell vaccination.

Vad är RSV?

RS är en luftvägsinfektion som oftast ger symptom som vid en lindrig förkylning, men som i värsta fall kan leda till allvarlig lunginflammation De allra flesta barn får RS-infektion under sina första två levnadsår utan att bli svårt sjuka. Infektionen kan dock bli svår för det nyfödda barnet, främst under de första 2-3 månaderna efter födseln. Slemhinnorna i luftvägarna svullnar upp och bildar tjock slem, som reaktion på RSV-infektionen. Det kan medföra att barnet får svårt att andas och att äta.

Är vaccin mot RSV gratis?

RSV-vaccinet är ett vaccin du själv behöver betala för.

Alla vacciner som används i Sverige är beprövade, har god säkerhet både för dig och ditt barn och är effektiva. Det är ytterst ovanligt med allvarliga biverkningar.

Källor