Fetal diagnostic 900x600

RUL - rutinultraljudet

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

De allra flesta som väntar barn i Sverige gör någon typ av fosterdiagnostik. RUL - eller rutinultraljud - är en ultraljudsundersökning som görs mellan graviditetsvecka 18 - 20. Den här undersökningen syftar till att se hur många foster du bär på och vilken placering moderkakan har. I vissa fall dateras även graviditeten, om det inte gjorts innan, men det är framförallt en genomgång av barnets anatomi som sker, alltså att man går igenom barnets kropp med ultraljud och ser på alla organ så noggrant man kan. Alla sjukdomar eller avvikelser kan inte upptäckas vid ett rutinultraljud.

Att tänka på innan rutinultraljudet

  • Försök att se till så att du är lite kissnödig. En fylld urinblåsa gör det lättare att se barnet.
  • Du får gärna ta med dig eventuell partner eller en vän.
  • Undersökningen tar ca 30 minuter. Du ligger på en undersökningsbrits under hela ultraljudsundersökningen. Innan undersökningen börjar får du vattenbaserad gel på magen för att bilden ska bli tydligare.
  • Undersökningen är helt smärtfri.

Du kan läsa mer om vad fosterdiagnostik innebär under vår kategori om Graviditet.

Källa:

  • Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur.
    • 1177.se