BBHM-Hospital-Two-16

Så tar du hand om ditt ärr

Karin Norrbrink

ByKarin Norrbrink

Barnmorska

Råd och riktlinjer för hur du ska ta hand om omläggning och tejpning av operationssåret efter en kejsarfödsel skiljer sig åt mellan olika kliniker. Ingen särskild vård av såret behövs, mer än vanlig hygien och sårskötsel. Hur länge det förband du fått i samband med operationen ska sitta kvar kommer du att få information om på BB.

Läkningen av såret börjar direkt

Vid en kejsarfödsel används oftast något som kallas för bikinisnitt. Det innebär att ärret hamnar horisontellt mellan naveln och blygdbenet, det vill säga i bikinilinjen. Läkningen av såret påbörjas direkt och läker på ungefär sex veckor. Däremot kan du uppleva obehag, och i vissa fall även smärta, från ärret under längre tid än så. Det tar upp till sex månader innan det går att avgöra helt och hållet hur ärret kommer att se ut och det kan ta upp till ett år innan du har full känsel i området kring ärret.

Tecken att vara uppmärksam på

När såret, och senare ärret, läker kan det skifta i färg och vara mer eller mindre svullet i perioder, det hör till läkningsprocessen. Däremot ska du under de första dagarna och veckorna vara uppmärksam på infektionstecken. Tecken på infektion i operationssåret eller i livmodern kan vara:

  • Tilltagande smärta
  • Såret blir rött, svullet, känns varmt eller varar
  • Du får feber
  • Avslaget/blödningen ökar eller luktar illa
  • Du får feber
  • Såret blir rött, svullet, känns varmt eller varar

Om du upplever något av dessa tecken ska du söka vård, antingen på den klinik där du födde barn, hos din barnmorska eller på din vårdcentral.

Ny hud behöver stöd

När ärr läker bildas ny hud, och ny hud behöver stöd. Därför kan det vara motiverat att fortsätta tejpa ärret även efter att du varit på efterkontroll.

Ny hud som bildas är känslig för solexponering, så om du ska vara i solen efter en kejsarfödsel är det därför viktigt att skydda ärret med tejp, solskyddsfaktor och kläder. Använd bred kirurgtejp och tejpa längs med ärret så att båda ändar av ärret täcks. Tanken är att tejpen ska avlasta den nya hud som bildas i ärret.

Ett ökat tryck och belastning på ny hud skulle teoretiskt sett kunna göra att det kosmetiska resultatet av läkningen samt bredden på ärret inte blir lika tillfredsställande. Det finns studier som stödjer att tejpning av ärr tre månader efter operation kan minska storleken på ärrvävnaden samt minska stelhet i ärret. Vissa kvinnor upplever dock att det är besvärande att tejpa under en längre period. Det finns inte ett rätt sätt att ta hand om sitt ärr på, vissa väljer att tejpa två veckor och vissa väljer att tejpa ett år - det är upp till var och en. Inget här är fel, så gör det som känns bäst för dig. Det viktiga är att du är uppmärksam på infektionstecken.

Källa:

  • 1177.se