Vaccination guide - Intro article

Allt du behöver veta om vaccin

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Det är mycket att hålla koll på och ta ansvar över när man väntar barn, bland annat när det kommer till vaccinering. För att hjälpa dig att navigera i vilka vaccinationer som är säkra att ta under en graviditet samt vilka Folkhälsomyndigheten rekommenderar att du ska ta har vi sammanställt en vaccinationsguide. När ska du ta vilket vaccin? Vilket skydd ger vaccinet? Finns det vaccin man inte får ta under en graviditet?

Född i Sverige eller utomlands

Om du vuxit upp i Sverige och har följt det svenska barnvaccinationsprogrammet har du redan ett fullgott skydd för många sjukdomar.

Är du född utomlands behöver du prata med din barnmorska om det finns några särskilda vacciner du behöver ta.

På barnmorskemottagningen

Vid inskrivningsbesöket hos barnmorskan på barnmorskemottagningen tas flera olika blodprover, där ett av de prov som tas görs för att se om du har antikroppar mot röda hund. Om det behövs kan där även kontrolleras om du har ett fullgott skydd mot andra sjukdomar som ingår i det svenska barnvaccinationsprogrammet.

Dock äger vaccinationerna inte rum på själva BMM utan på en vaccinationscentral eller på vårdcentralen. Barnmorskan ansvarar alltså inte över dina vaccinationer utan du behöver själv boka en vaccinationstid och se till så att vaccinationerna tas inom rekommenderat tidsspann. Därför kan det vara bra att anteckna det som en påminnelse i kalendern, så att du kommer ihåg att vaccinera dig i tid.

Är det gratis att vaccinera sig?

Huruvida vaccin mot kikhosta och säsongsinfluensa erbjuds kostnadsfritt eller inte beror på var i Sverige du bor. Det är upp till varje enskild region att bestämma vad som gäller i just den regionen. Vad som gäller i den region du bor i får du utförlig information kring från din barnmorska på BMM. Covid-19 vaccinet är gratis.

Alla vacciner som används i Sverige är beprövade, har god säkerhet både för dig och ditt barn och är effektiva. Det är ytterst ovanligt med allvarliga biverkningar.

Vilka vaccin rekommenderar Folkhälsomyndigheten?

När det gäller de vaccin som Folkhälsomyndigheten rekommenderar är det både för din och ditt barns hälsas skull som rekommendationen finns. Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla som väntar barn i Sverige att vaccinera sig mot:

  • Covid-19 (efter vecka 12)
  • Säsongsinfluensa (efter vecka 12)
  • Kikhosta (från vecka 16)

De flesta vacciner ges i muskeln i överarmen, en så kallad intramuskulär injektion.

Vaccination inför utlandsresa

Att vara gravid innebär inte att man behöver avstå från en utlandsresa. Däremot bör man i samråd med en kontakt på en vaccinationsmottagning ta de vaccin som rekommenderas beroende på var man tänkt åka någonstans. Vi på Preglife har satt ihop en guide för dig som planerar att resa utomlands under graviditeten. Den innehåller information om vaccinationer som rekommenderas vid utlandsresa. I normalfallet får du själv bekosta dessa vaccinationer som ges på en vaccinationscentral.