om barnet skriker-pexels-antoni-shkraba-6134659-free

Checklista innan du inför nya rutiner

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Råden i artiklarna bygger på förslag på hur man som förälder kan arbeta med sitt barns sömn. Gör det som känns rätt för just dig och ditt barn.

Checklista innan du inför nya rutiner

Drömmer du om att ge ditt barn gåvan att sova tillräckligt? Du är inte ensam - ungefär var tredje förälder söker aktivt efter kunskap för att förbättra sitt barns sömn.

När sömnen fungerar och våra små får den sömn och återhämtning de behöver påverkas hela familjen positivt. Med god sömn blir många barn nöjdare och får bättre aptit. Många föräldrar upplever också att deras barn blir tryggare i sig själva när barnet får tillräckligt med sömn.

God sömn ökar också chansen att du slappnar av och njuter mer av att vara förälder. Dessutom bidrar fungerande sömn till förbättrade relationer mellan dig och dina nära och kära!

Vägen till god sömn kan vara slingrig och utmanande på olika sätt. Här kommer en checklista på saker som är bra att ha koll på innan du bestämmer dig för att påbörja er sömnresa:

Steg 1: Börja med att svara på några viktiga frågor

  • Vilka fördelar finns det med att införa nya rutiner kring sömnen?
  • Vilka nackdelar finns det med att införa nya rutiner kring sömnen?
  • Är du och ditt barn redo att göra en förändring nu eller bör ni vänta?

Känn efter vad som känns rätt för just er.

Steg 2: Få koll på vad det innebär att sömnträna

Att sömnträna innebär att du inför rutiner som lär barnet att somna - och somna om - självständigare och på sikt självständigt. Det är av stor vikt att ditt barn har kontroll på var du befinner dig. När ditt barn har kontroll på var du är kan barnet slappna av och därifrån kan tryggheten växa sig starkare. Till en början, när nya rutiner införs, är det klokt att vara generös med att hjälpa barnet varva ner och närma sig sömnen.

Steg 3: Uteslut medicinska hinder

Uteslut allergier, problem med öra, näsa, hals, problem med magen och så vidare innan du bestämmer dig för att införa nya rutiner. Om misstanke om något fysiskt hinder skulle finnas är det klokt att kontakta en barnläkare, så ditt barn får utredas innan de nya rutinerna införs.

Steg 4: Välj tillvägagångssätt

Vilken metod och vilket tillvägagångssätt du väljer beror på vad som känns rätt för dig och ditt barn. Välj ett sätt som känns rätt utifrån era förutsättningar. När du sätter igång med de nya rutinerna bör du märka att sömnen förbättras redan inom 1-2 dygn. Om sömnen inte förbättras är det klokt att ta en paus och fundera på om du behöver mer, eller annan, kunskap och/eller personlig handledning av en coach som jobbar med små barns sömn.

Steg 5: Studera och fördjupa dig om sömn och hur du inför nya rutiner

Förberedelse och kunskap är viktigare än vad man kan tro. Chansen till en fungerande sömn blir oändligt mycket bättre om du förbereder dig teoretiskt, praktiskt och mentalt. Noggranna förberedelser gör dig tryggare och mer självsäker och det i sin tur påverkar arbetet med sömnen positivt.

"Vilken metod och vilket tillvägagångssätt du väljer beror på vad som känns rätt för dig och ditt barn. Välj ett sätt som känns rätt utifrån era förutsättningar.” - Hanna Bergenkull

Sleeping School - Sally Säl Pappa

Steg 6: Kolla kalender

Boka in en dag då sömnträningen ska påbörjas. Avsätt sedan två veckor för att införa och befästa de nya rutinerna. Under dessa veckor kan det vara bra att stryka så många andra aktiviteter i kalendern som möjligt.

Steg 7: Förbered barnets sovrum

En mycket viktig förberedelse är att stänga ute allt ljus från det rum ditt barn sover i. Kanske låter det som en lätt sak att göra, men faktum är att det är svårare än vad man kan tro. Det lättaste - och oftast också dyraste - sättet är att måttbeställa kassettrullgardiner. Kassettrullgardiner stänger ute ljus i mycket stor utsträckning och är mycket bättre än vanliga rullgardiner. Ett billigare alternativ är att skaffa mörkläggningstyg. Utmaningen där är att montera tyget på ett sätt som tätar alla springor där ljus kommer in. Här kan du behöva vara ordentligt kreativ!

Steg 8: Inför och befäst de nya rutinerna

De första 1-3 dygnen introduceras de nya rutinerna. Därefter behöver barnet tid att befästa allt det nya under cirka 10 dygn. Ge dig själv och ditt barn lugn och ro under dessa två veckor så ni får tid att landa i det nya. Lugn och ro samt tid är viktiga faktorer för att få en förändring som håller över tid.

Vill du veta mer om hur du förbättrar sömnen? Då kan du ta del av de andra artiklarna som finns i den här artikelserien som kallas sömnskolan. Ett annat tips är att läsa böckerna om Lillis Räv och Sally Säl eftersom de ger dig grundkunskap om små barns sömn. Mer information  hittar du på somncoachen.com

Källor:

  • Rikshandboken för Barnhälsovård - https://www.rikshandboken-bhv.se/
  • ”Visst kan Lillis Räv sova!” - Småbarnsfamiljens guide till bättre sömn av Hanna Bergenkull. Triumf förlag 2020
  • Visst kan Sally Säl sova! - Förskolefamiljens gudie till bättre sömn av Hanna Bergenkull. Bonnier Carlsen 2022
  • The happy sleeper: the science-backed guide to helping your baby get a good night´s sleep – Newborn to school age” av Heather Turgeon och Julie Wright. Tarcher Penguin 2014
  • 1177.se