AdobeStock 531904166

Praktiska tips efter missfall

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Att gå igenom ett missfall är både fysiskt och psykiskt påfrestande. Olika personer reagerar olika och behöver därmed också olika tid på sig för att ta sig igenom förlusten av det väntade barnet. Det finns inga regler för hur man bearbetar ett missfall, däremot finns det några riktmärken som kan vara bra att fokusera på, till exempel hur kroppen mår och hur tankarna går.

Att vara uppmärksam på

Om du får feber, om blödningen eller den brunaktiga flytningen börjar lukta illa eller ökar i mängd alternativt att du får ont i nedre delen av magen kan det vara tecken på att du har fått en infektion i livmodern. Då behöver du söka vård akut. Infektionen behandlas med antibiotika.

Saker att undika efter ett missfall

Så länge du blöder är din livmoder fortfarande i en läkningsfas och det finns en ökad risk för att få en infektion. Därför bör du undvika att:

  • Bada i badkar, sjöar och eller hav samt bassäng
  • Använda tampong
  • Ha sex utan kondom

Får du missfall minskar det inte dina chanser att bli med barn igen. Efter ett missfall ställer kroppen ofta om sig snabbt och det är möjligt att bli gravid igen efter några veckor.

Tips på saker att ägna sig åt om det känns svårt:

  • Prata med någon; eventuell partner, vän eller din barnmorska
  • Skriv dagbok
  • Hitta på något du tycker om att göra (i den mån din kropp och ditt sinne orkar), till exempel gå på restaurang, unna dig en massage eller åk på en weekend-resa

Var snäll mot dig själv

Många kvinnor som drabbas av missfall skuldbelägger sig själva. Det är viktigt att komma ihåg att du inte själv kan orsaka ett missfall genom att stressa, träna eller om du lyft något tungt. Du kan inte heller framkalla ett missfall genom att flyga flygplan.

Det enda du kan göra när du väntar barn är att försöka ta hand om dig själv så bra du bara kan; äta näringsrik och varierad mat, motionera, vila när du är trött, inte röka, dricka alkohol eller använda droger. Att äta extra folsyra kan ha en skyddande effekt, då folsyra minskar risken för missbildningar hos embryot. Var försiktig med läkemedel och rådgör med din barnmorska eller läkare om du behöver ta något läkemedel. Mer än så kan du inte göra utan får bara försöka att hitta tillit till kroppen och att den gör det som den behöver.

Det är okej att känna alla känslor

Ett missfall är för de flesta kvinnor förenat med olika känslor, där alla känslor är okej. Upplever du sorg behöver du låta sorgen ta den plats den behöver. Även kroppen kan fysiskt sörja efter ett missfall. Behöver du eller eventuell partner samtalsstöd finns det ofta en kurator ansluten till barnmorskemottagningen. Tveka inte på att söka hjälp om du behöver.

Upprepade missfall

Upplever du upprepade missfall brukar en utredning göras, detta för att försöka ta reda på om det finns någon orsak till missfallen och om det i sådana fall kan åtgärdas. Har du haft ett eller flera missfall före den här graviditeten är det inte ovanligt med en ökad oro som för många kvinnor kan hålla i sig ända fram tills barnet föds och man med egna ögon kan se att det gått bra.

Källa

  • Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur.
    • 1177.se