AdobeStock_441150701

Så kan du hjälpa ditt barn med dygnsrytmen

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Råden i artiklarna bygger på förslag på hur man som förälder kan arbeta med sitt barns sömn. Gör det som känns rätt för just dig och ditt barn.

Så hjälper du ditt barn att hitta dygnsrytmen (0-3 månader)

En del föräldrar och barn njuter av att ta dagen - och natten - som den kommer. Om det är så för dig och ditt barn kan du lugnt luta dig tillbaka och fortsätta att följa barnets rytm och behov av mat och sömn. Ni kommer att hitta en tydligare dygnsrytm tids nog.

Andra föräldrar sliter för att få barnet att äta och sova redan när barnet är nyfött. Känner du igen dig? Lugn, bara lugn. Det finns mycket du kan göra för att hjälpa ditt barn att hitta en dygnsrytm som förbättrar förutsättningarna för en nöjdare bebis.

Nedan finner du tips som kan hjälpa dig att förbättra dygnsrytmen.

Följ ett schema

Det finns många exempel på scheman på nätet och i olika appar, så leta rätt på ett schema som är anpassat för just ditt barns ålder. I den här artikelseriens andra artikel hittar du förslag på scheman för olika åldrar.

De första tre månaderna i barnets liv kan det vara klokt att utgå från ett så kallat flytande schema och sedan anpassa tiderna för sömn och mat lite efter rådande omständigheter. Ett flytande schema innebär bland annat att du justerar tiden för vilan/vilostunderna på dagen efter vilken tid barnet vaknar. Alltså: du justerar tiderna för mat och sömn och det innebär att dagarna kan se lite olika ut.

Någon gång när barnet är runt tre månader väljer en del föräldrar att gå över till ett schema med mer fasta tider. Många föräldrar upplever att det påverkar vardagen positivt när de dag efter dag håller samma tider för mat och sömn. Dagarna blir mer förutsägbara, både för ditt barn och för dig som förälder, och det blir lättare att planera saker i förväg. Ett fast schema innebär att du varje dag håller samma tider för mat och sömn. Om ditt barn vaknar för tidigt på morgonen eller på vilan arbetar du på olika sätt för att få barnet att somna om eller ligga kvar i sängen/vagnen och vila.

Sleeping school - Lillis räv vaknar

Somna med mätt mage

Som nyfödd har ditt barn en liten magsäck, vilket innebär att barnet behöver äta ofta. En del nyfödda barn kan behöva äta varje timme, dygnet runt. Allt eftersom veckorna går tänjs magsäcken ut och rymmer då mer mat, därmed kan tiden mellan måltiderna successivt förlängas.

Hög mättnadskänsla är positivt eftersom det signalerar trygghet och att det finns mat i överflöd. Hög mättnadskänsla ökar chansen att ditt barn sover mer sammanhängande och det påverkar sedan barnets förmåga att orka äta tillräckligt mycket vid kommande måltid. Tillsammans bidrar hög mättnadskänsla och sammanhängande sömn till en positiv spiral.

Förslag på hur du kan mata din bebis i en rytm:

  • Barnet vaknar – erbjud mat – rapa
  • Erbjud påfyllnad av mat – rapa – byt blöja
  • Mingelstund - sång, massage eller en stund på filten
  • Erbjud påfyllning av mat
  • Sova

Sträva mot att låta varje måltid vara i drygt 1 timme, ibland upp mot 1,5 timme, men var medveten om att vakentiden de första veckorna ibland behöver vara kortare.

Efter några veckor kommer du att märka att ditt barn orkar vara vaket lite längre stunder. Många föräldrar upplever att vakentiden på eftermiddagen/kvällen kan och behöver förlängas jämfört med hur det varit tidigare. Det vanligaste är att vakentiden är 1-2 timmar på förmiddagen och 2-3,5 timmar på eftermiddagen.

"Mat och sömn och sömn och mat hänger ihop som ying och yang. Hög mättnadskänsla är positivt eftersom det signalerar trygghet och att det finns mat i överflöd." - Hanna Bergenkull

Sleeping school - Lillis räv

Här är tecken på att det börjar bli dags att sova:

  • Tappar intresset för leken
  • Stirrar tomt framför sig
  • Blir röd runt ögonen
  • Drar sig i öronen
  • Gäspar
  • Gnuggar ögonen

Att upptäcka dessa små sömntecken hos ditt barn hjälper dig att lägga ditt barn i tid.

Aktivitet och mingel

Ge ditt barn en chans att aktivera sig mellan dagsvilorna.

Förslag på aktiviteter och mingel:

  • Babygymmet
  • Träna magläget
  • Förbered lunchen tillsammans
  • Upptäcktsfärd genom bostaden, tex känna på olika material, titta ut genom fönstret
  • Gå ut på balkongen och känn vinden blåsa på er
  • Sjunga
  • Massera
  • Busa

Låt gärna ditt barn vara med i dina aktiviteter, till exempel när du förbereder din egen lunch eller hänger upp tvätt, men ge också barnet en stund för sig själv, till exempel på filten på golvet. Ställ eller häng upp något fint att titta på, det kan vara en spegel eller bilder på svart-vita figurer eller ansikten.

Gör skillnad mellan dag och natt

Sov i ett ordentligt mörklagt sovrum. När du matar ditt barn undviker du att tända. Ett tips är att ha en lampa utanför sovrummet tänd, så när du matar på natten öppnar du bara dörren lite grann för att släppa in ljus. Byt gärna blöjan i ditt knä, där är det mycket mysigare jämfört med på skötbädden, och spara pratet och minglet med din bebis till på dagen.

Var noga med att låta dagsljuset komma in på morgonen. Dra upp rullgardiner, undan med gardinerna och släpp in ljuset på morgonen. Under vinterhalvåret får lampor ersätta bristen på dagsljus under morgon och eftermiddag.

Exponera för dagsljus

Tycker du att det är svårt att hinna med att komma ut mellan blöjbyten, matningar och sömn? Att exponera ditt barn för dagsljus, helst både på förmiddagen och eftermiddagen, förenklar för ditt barn att hitta en dygnsrytm som påminner om den rytm som vi vuxna har.

Knep för att få dagsljus:

  • På morgonen: dra upp rullgardinerna och dra undan gardinerna
  • Sitt nära ett fönster men undvik alltför långa stunder i direkt solljus under varma dagar
  • Vinterhalvåret och/eller dagar med regn/moln: tänd lamporna i bostaden. Artificiellt ljus ger inte samma effekt som naturligt dagsljus men det är bättre än inget.
  • Svep en filt runt barnet, sätt på mössan och gå ut den stund du orkar och hinner. Kanske kan du ta en kort promenad runt bostaden.

Sträva mot att så småningom hitta en rytm för utevistelse, sömn och vila, men försök att ta det hela med ro om du kan, det kommer att ordna sig. Du kommer att hitta en väg framåt.

Vill du veta mer om hur du förbättrar sömnen? Då kan du ta del av de andra artiklarna som finns i den här artikelserien som kallas sömnskolan. Ett annat tips är att läsa böckerna om Lillis Räv och Sally Säl eftersom de ger dig grundkunskap om små barns sömn. Mer information  hittar du på somncoachen.com

Källor:

  • Rikshandboken för Barnhälsovård - https://www.rikshandboken-bhv.se/
  • ”Visst kan Lillis Räv sova!” - Småbarnsfamiljens guide till bättre sömn av Hanna Bergenkull. Triumf förlag 2020
  • The happy sleeper: the science-backed guide to helping your baby get a good night´s sleep – newborn to school age” av Heather Turgeon, Julie Wright. Tarcher Penguin 2014.

  • 1177.se