Vad är sent missfall?
Ett missfall som inträffar efter vecka 12 fram till vecka 22. Efter vecka 22 räknas det inte längre som missfall utan kallas då för intrauterin fosterdöd.
Hur vanligt är det med sent missfall?
Det är ovanligt med missfall efter vecka 12.
Hur vet man att man drabbats av sent missfall?
Ett sent missfall börjar ofta med smärta i nedre delen av magen, över blygbenet eller i ländryggen. Det kan kännas runt om hela bäckenet och även stråla på insidan av låren. Många beskriver det som en stark menssmärta, som kan vara ihållande eller komma och gå mer som kramper. Har du kommit långt in i graviditeten kan det upplevas som förlossningsvärkar. Ofta börjar det även att blöda rikligt, en färsk röd blödning som kan innehålla koagler (blodklumpar). Det kan även börja med en vattenavgång. Om man har börjat känna barnet röra sig kan det första symptomen vara att fosterrörelserna upphör. Kontakta din barnmorska eller vården för att få hjälp om blödningen är riklig, det vill säga att du blöder igenom en stor binda på mindre än en timme, eller om du har svårt att hantera smärtan. Om du har möjlighet är det bra om du har någon vid din sida som kan stötta dig. Som smärtlindring kan du använda dig av paracetamol och värme i form av en varm dusch eller en vetekudde. Ibland är det även så att smärtan gör att du behöver ta kontakt med vården för att få hjälp med mer effektiv och starkare smärtlindring än den som finns att tillgå hemma.
För det mesta sköter kroppen utstötningen av hela graviditeten på egen hand, men ibland behöver man göra en så kallad skrapning för att säkerställa att livmodern är helt tom. Blödningen efter ett missfall ska successivt minska för att sedan helt försvinna.
Hur går man vidare efter sent missfall?
Många kvinnor som drabbas av missfall skuldbelägger sig själva. Det är viktigt att komma ihåg att du inte själv kan orsaka ett missfall genom stress, träning eller om du lyfter tungt. Du kan inte heller framkalla ett missfall genom att flyga flygplan. Det du kan göra när du väntar barn är att försöka ta hand om dig själv så bra du bara kan; äta näringsrik och varierad mat, motionera, vila när du är trött, inte röka, dricka alkohol eller använda droger. Att äta extra folsyra kan ha en skyddande effekt, då folsyra minskar risken för missbildningar hos embryot. Var försiktig med läkemedel och rådgör med din barnmorska eller läkare om du behöver ta något läkemedel. Mer än så kan du inte göra utan får bara försöka att hitta tillit till kroppen och att den gör det som den behöver.
Källa
- Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur.
- 1177.se