Råden i artiklarna bygger på förslag på hur man som förälder kan arbeta med sitt barns sömn. Gör det som känns rätt för just dig och ditt barn.
Sömnen och barnets egna vilja
Våra barn växer och förändras genom uppväxten. Det är lätt att följa den fysiska utvecklingen och se hur barnets förmåga att använda sin kropp ökar med åldern. Det är till exempel en stor händelse att för första gången se sitt barn rulla över från mage till rygg eller ställa sig upp på egen hand. Den fysiska utvecklingen sker snabbt, det märks inte minst på att ditt barn växer ur sin garderob i en rasande fart - framförallt under det första levnadsåret.
Den psykiska utvecklingen sker i ungefär samma hastighet som den fysiska, men eftersom den psykiska utvecklingen inte syns lika tydligt utåt kan det vara svårt att som förälder hänga med i svängarna. Det som fungerade för några dagar sedan kan nu helt tvärt ha slutat att fungera. En del föräldrar upplever att deras barn kan förändras över en natt och gå från att vara ett förnöjsamt barn till att vara ett barn som uttrycker mycket missnöje - och vice versa.
Ju äldre ditt barn är, desto mer egen vilja uttrycker barnet. Det är helt i sin ordning och en viktig del av barnets utveckling.
"Barn - och vuxna - upplever ofta vardagen som mer utmanande när vi sover för lite. Tålamodet blir sämre och vi har svårare att möta och tackla motgångar." - Hanna Bergenkull
Utvecklingssprång
Utvecklingssprång är perioder där ditt barn utvecklas extra mycket under några veckor. En del utvecklingssprång innebär stor fysisk utveckling och andra utvecklingssprång innebär större psykisk utveckling. Sprången kan också innebära att barnet utvecklas både fysiskt och psykiskt. Utvecklingssprången är olika omfattande, ibland är de stora och andra gånger är de så små så du kanske inte ens märker av dem.
Den utveckling som sker runt fyra respektive åtta månaders ålder innebär vanligtvis stor motorisk och mental utveckling. Någon gång runt fyra månaders ålder börjar barnet förstå att det finns ett “här” och ett “där” och att du kan försvinna. Den förståelsen fördjupas vid det språng som sker runt åtta månaders ålder. Kombinationen mellan stor mental och fysisk utveckling kan innebära några känslomässigt utmanande veckor för barnet - och för dig som förälder. Efter den utvecklingen har barnet utvecklat en tydligare egen vilja och kan uttrycka den i större utsträckning jämfört med tidigare.
Den egna viljan fortsätter att växa, och många föräldrar upplever den utvecklingen extra tydligt omkring 18 månaders ålder. Nästa stora mentala utveckling sker någon gång runt två års ålder. Detta språng kommer och går i ungefär ett års tid och kallas för trotsåldern. Under den här åldern växer barnets personlighet fram tydligt, och det är inte ovanligt att barnet pendlar mellan att vara glad och tillfreds och till att uttrycka starka känslostormar.
Barn med en fungerande sömn kan under utvecklingssprången sova sämre under en period för att sedan återgå till den sömn hon eller han hade innan språnget tog vid. För barn med ett problematiskt förhållande till sömn är det vanligt att svårigheterna ökar ytterligare under utvecklingssprången.
Barn - och vuxna - upplever ofta vardagen som mer utmanande när vi sover för lite. Tålamodet blir sämre och vi har svårare att möta och tackla motgångar.
Barn som sover för lite kan reagera på olika sätt. En del barn reagerar med överaktivitet, andra uttrycker missnöje, ilska eller ledsna känslor. Samtliga reaktioner är vanliga tecken på trötthet.
Sömn minskar känsloutbrott
Det är vanligt att känslor som upplevs negativa ökar under barnets utvecklingssprång. Om de negativa känslorna inte minskar när ett språng passerat kan det vara värdefullt att se över om man kan förbättra sömnen på något sätt, lägga tidigare på kvällen, till exempel.
Ett utvilat barn är generellt mer nöjda med tillvaron jämfört med barn som sover för lite. Under utvecklingssprången kommer du kanske märka att barnet reagerar med starkare känslor jämfört med vad hon eller han annars gör. Med tillräcklig sömn blir symptomen mildare.
Vill du veta mer om hur du förbättrar sömnen? Då kan du ta del av de andra artiklarna som finns i den här artikelserien som kallas sömnskolan. Ett annat tips är att läsa böckerna om Lillis Räv och Sally Säl eftersom de ger dig grundkunskap om små barns sömn. Mer information hittar du på somncoachen.com
Källor:
- Rikshandboken för Barnhälsovård - https://www.rikshandboken-bhv.se/
- ”Visst kan Lillis Räv sova!” - Småbarnsfamiljens guide till bättre sömn av Hanna Bergenkull. Triumf förlag 2020
- Visst kan Sally Säl sova! - Förskolefamiljens gudie till bättre sömn av Hanna Bergenkull. Bonnier Carlsen 2022
- The happy sleeper: the science-backed guide to helping your baby get a good night´s sleep – newborn to school age” av Heather Turgeon, Julie Wright. Tarcher Penguin 2014
- 1177.se