Vaccination guide - Covid-19

Covid-19

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

När ska jag vaccinera mig mot Covid-19?

Efter vecka 12 rekommenderar Folkhälsomyndigheten att du som väntar barn vaccinerar dig mot Covid-19. Är du ännu inte vaccinerad behöver du alltså göra det när du är gravid för att få skydd mot att bli allvarligt sjuk av viruset. Under en graviditet är immunförsvaret nedsatt och det finns en högre risk att bli allvarligt sjuk i Covid-19 än det annars finns.

Vad är Covid-19?

Covid-19 är en virussjukdom som smittar via så kallad droppsmitta, det vill säga när någon nyser eller hostar. Gravida som passerat graviditetsvecka 20 har en ökad risk för svår Covid-19 sjukdom jämfört med andra. Risken för att barnet föds för tidigt ökar och i sällsynta fall ger viruset skador på moderkakan, vilket kan leda till att barnet dör. Har du påbörjat vaccinationen innan du visste om att du blev gravid är rekommendationen att ta nästa dos på utsatt tid, oavsett när den infaller. Det går bra att vaccinera sig även under amningsperioden eftersom vaccinet inte ger någon negativ påverkan på ditt barn samt att du får skydd mot allvarlig sjukdom.

Är vaccin mot Covid-19 gratis?

Det här vaccinet är gratis för dig som väntar barn. Prata med din barnmorska för att få mer information.

Alla vacciner som används i Sverige är beprövade, har god säkerhet både för dig och ditt barn och är effektiva. Det är ytterst ovanligt med allvarliga biverkningar.

Viktigt att komma ihåg! Glöm inte att skriva in vaccinationerna i din kalender, eftersom det är du själv som behöver ansvara för att boka tid så att du får dem.

Källor: