Vaccination guide - Diphteria

Difteri

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Att vara gravid innebär inte att man behöver avstå från en utlandsresa. Däremot bör man i samråd med en kontakt på en vaccinationsmottagning ta de vaccin som rekommenderas beroende på var man tänkt åka någonstans.

När ska jag vaccinera mig mot difteri?

Det är säkert att vaccinera sig mot difteri under både graviditet och amningsperiod. Har det gått mer än 20 år sedan du tog din senaste vaccination mot difteri behöver du förnya ditt skydd. Att fylla på den här vaccinationen rekommenderas för alla, även om du inte planerar att resa utomlands. Vaccin mot difteri ges ofta i kombination med vaccin mot stelkramp.

Vad är difteri?

Difteri är en numera ovanlig bakteriell infektion som smittar genom överföring av saliv. En infektion kan leda till livshotande sjukdom om man inte får behandling. Difterivaccin ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn i Sverige.

Är vaccin mot difteri gratis?

Difteri-vaccinet är ett vaccin du själv behöver betala för. När du vaccinerar dig mot kikhosta för att skydda ditt nyfödda barn från svår sjukdom så ingår vaccin mot difteri även i den vaccinationen.

Alla vacciner som används i Sverige är beprövade, har god säkerhet både för dig och ditt barn och är effektiva. Det är ytterst ovanligt med allvarliga biverkningar.

Läs mer om vaccinationer vid utlandsresa i vår vaccinationsguide. Övriga vaccinationer du kan läsa om är:

  • Hepatit A
  • Stelkramp (tetanus)
  • Kolera (dukoral)

Källor: