Rubella 530620661

Röda hund

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

När ska jag vaccinera mig mot röda hund?

Vid inskrivningsbesöket hos barnmorskan på barnmorskemottagningen tas flera olika blodprover, där ett av de prov som tas görs för att se om du har antikroppar mot röda hund. Har du inte ett fullgott skydd behöver du vaccinera dig efter det att du har fött barn. Då ges vaccinationen innan du åker hem från BB. Det är inte säkert att vaccinera sig mot röda hund under en graviditet. Planerar du att bli gravid är det alltså bra att se över ditt skydd mot röda hund och vaccinera dig innan du blir gravid.

Vad är röda hund?

Röda hund räknas till de klassiska barnsjukdomarna och vaccin mot röda hund ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn i Sverige. Det innebär att de allra flesta som är födda i Sverige redan har ett bra skydd när de blir med barn.

Röda hund är en virussjukdom som smittar via luften och som ger oftast en lindrig luftvägssjukdom med karakteristiska röda utslag på huden. Blir man infekterad av röda hund under tidig graviditet kan det orsaka missfall eller ge fosterskador.

Är vaccin mot röda hund gratis?

Det här vaccinet är gratis för dig som precis har fött barn och ges innan du åker hem från BB.

Alla vacciner som används i Sverige är beprövade, har god säkerhet både för dig och ditt barn och är effektiva. Det är ytterst ovanligt med allvarliga biverkningar.

Källor: