Vaccination guide - Tetanus

Stelkramp

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Att vara gravid innebär inte att man behöver avstå från en utlandsresa. Däremot bör man i samråd med en kontakt på en vaccinationsmottagning ta de vaccin som rekommenderas beroende på var man tänkt åka någonstans.

När ska jag vaccinera mig mot stelkramp?

Vaccination mot stelkramp ingår i samma vaccination som den mot kikhosta, som Folkhälsomyndigheten rekommenderar dig som gravid att ta från vecka 16. Det är säkert att vaccinera sig mot stelkramp under både graviditet och amningsperiod.

Vad är stelkramp?

Sjukdomen är mycket ovanlig i Sverige. Stelkramp orsakas av en bakterie som finns i jord och man kan bli smittad om man fått ett sår som infekterats. Bakterien bildar ett gift som kan orsaka kramper, vilket i sin tur kan göra det svårt att andas.

Är vaccin mot stelkramp gratis?

Stelkrampsvaccinet är ett vaccin du själv behöver betala för.

Stelkrampsvaccin ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn i Sverige.

Alla vacciner som används i Sverige är beprövade, har god säkerhet både för dig och ditt barn och är effektiva. Det är ytterst ovanligt med allvarliga biverkningar.

Läs mer om vaccinationer vid utlandsresa i vår vaccinationsguide. Övriga vaccinationer du kan läsa om är:

  • Hepatit A
  • Difteri
  • Kolera (dukoral)

Källor: