Vaccination guide - Vaccines that shouldn't be taken

Vaccin som inte ska tas under graviditet

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Vaccin som innehåller levande virus, som vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund, ska aldrig ges under en graviditet. Man ska heller inte bli gravid inom en månad från det att man tagit vaccinationen mot nämnda sjukdomar. Dock finns det inga inrapporterade fosterskador om vaccinet råkat ges för tätt inpå en graviditet.

Andra vaccin som innehåller levande virus och därmed inte heller ska ges under graviditet är vaccin mot vattkoppor och bältros (herpes zoster).

Vaccin mot HPV (humant papillomvirus) ska inte heller ges under graviditet trots att det är ett så kallat avdödat vaccin. Det betyder att det inte innehåller levande virus, anledningen till att det inte ska ges är att det ännu finns för lite erfarenhet av att ge det till gravida för att veta om det är säkert att ta eller inte.

Källor: