Att välja liggdel

Separat liggdel

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

En separat liggdel sätter du fast på chassit istället för sittdelen. Liggdelen har nästan alltid en egen sufflett och den typen av vagn kallas duovagn. Fördelen med att ha en separat liggdel är att den ofta är stor, vilket gör att barnet inte växer ur den så snabbt.

Det är svalt och luftigt för barnet i liggdelen på sommaren och det finns plats för många täcken och overaller i den på vintern. Ibland kan du välja en annan färg på liggdelen än på sittdelen, vilket också kan vara roligt.

Ofta lättare än sittdelen

En separat liggdel är ofta lättare än sittdelen vilket gör att vagnen blir lättare när du använder liggdelen. Det är däremot ofta dyrare att köpa en separat liggdel än att köpa en lift, men då finns även en andrahandsmarknad där du kan sälja den när den använts klart.

Andra nackdelar kan vara att den tar upp förvaringsplats när den inte används och att den är tyngre och klumpigare att bära än en lift. De flesta liggdelar har bärhandtag eller går att bära i suffletten men det blir lite bökigare än med en lift. Du måste även ha en liggdel av samma märke som vagnen (till skillnad från en lift). Men i de flesta barnvagnspaket man köper idag ingår både en sitt- och liggdel.