6fråga försäkring-pexels-matilda-wormwood-7485261-free

Snabbguide gravidförsäkringar

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

1. Varför behöver jag en gravidförsäkring?

Svar: En gravidförsäkring kan ge ekonomisk ersättning om en skada uppstår under graviditeten, vid förlossningen eller första tiden efter att barnet är fött. Försäkringen täcker den blivande mamman, barnet och eventuell partner.

2. Vad kostar en gravidförsäkring?

Svar: Det är valet av försäkringsbolag som styr vad gravidförsäkringen kostar och vilken typ av gravidförsäkring du väljer. De flesta bolag erbjuder idag en gratisförsäkring och en som kostar pengar.

Då vi samarbetar med Trygg-Hansa ger vi ett prisexempel på deras betalda gravidförsäkring som kostar 1 250 kr.

3. När bör jag teckna en gravidförsäkring (i vilken vecka)?

Svar: En gravidförsäkring kan du teckna så snart du har upptäckt att du väntar barn.

Den börjar oftast gälla runt gravidvecka 15+0 till 22+0, beroende på vilken försäkring- och försäkringsbolag du valt. Gemensamt är dock att en betald försäkring börjar gälla först dagen efter att du betalat premien och en gratisförsäkring börjar gälla dagen efter att du tecknat den.

4. Vad är skillnaden mellan en gratis och betald gravidförsäkring?

Svar: Enkelt förklarat så ger en betald gravdidförsäkring ett mer omfattande skydd för barnet, den blivande mamman och eventuell partner.

En gratis gravidförsäkring är en olycksfallsförsäkring som täcker barnet, den blivande mamman och eventuell partner, medan den betalda försäkringen även täcker eventuell sjukdom för barnet och ger också ett visst skydd för mamman. T.ex. kan ersättning ges vid vissa komplikationer i samband med graviditeten och förlossningen.

5. Vad ingår i en gravidförsäkring?

Svar:

Detta ingår i en gratis gravidförsäkring: - Medicinsk invaliditet vid olycksfall - Kristerapi eller Krisskydd - Livförsäkring

Detta ingår i en betald gravidförsäkring: - Medicinsk invaliditet vid olycksfall - Kristerapi eller Krisskydd - Livförsäkring - Sjukhusvistelse - Medicinsk invaliditet vid sjukdom - Vissa diagnoser - Vårdbidrag - Ärr på barnet - Komplikationer under graviditeten och missfall - Komplikationer vid förlossningen

6. Hur länge gäller gravidförsäkringen?

Svar: En gravidförsäkring gäller vanligtvis upp till 6 månader efter förlossningen, men ska inte förväxlas med separat barnförsäkring som bör tecknas så snart barnet är fött.