Ingredienser (4 portioner):
2 gula lökar 1 röd paprika 3 vitlöksklyftor 1 burk hela tomater (400 g) 1 tärning grönsaksbuljong 1 tsk honung 1 förp kokta vita bönor, sköljda och avrunna 1 kruka färsk basilika ½ burk soltorkade tomater ½ gurka 1 gul paprika 1 lantbröd ½ tk sambal oelek vitvinsvinäger olja salt svartpeppar
Tillagning:
- Grovhacka lök och paprika. Fräs dem mjuka i lite olja i en stor gryta.
- Pressa ner 2 vitlöksklyftor. Tillsätt sedan hela tomater, 9 dl vatten, grönsaksbuljong, honung och 1 msk vitvinsvinäger. Låt soppan koka i ca 10 min.
- Mixa med stavmixer: vita bönor, basilika, 1 vitlöksklyfta, 4 msk olja och soltorkade tomater. Tillsätt eventuellt lite olja från burken eller lite vatten till önskad koncistens.
- Tärna gurka och gul paprika fint. Lägg upp i skålar.
- Skär tre skivor bröd, ca 2 cm tjocka. Tärna skivorna och lägg ner i soppan. Mixa sedan soppan slät med stavmixer. Krydda med sambal oelek, 3/4 tsk salt och 2 krm svartpeppar.
- Servera soppan med krispiga grönsakstärningar och några brödskivor med den basilikadoftande bönröran som pålägg.