Vad är språkdusch? Finns den att köpa på IKEA? Går det åt mycket vatten när man språkduschar? Haha, nej inte riktigt! Att språkduscha innebär helt enkelt att du duschar ditt barn i språk hela dagen om det som händer och sker, och det ni ser. Genom att många gånger repetera vanligt förekommande ord skapar du förståelse hos barnet för världen runtomkring samtidigt som du bygger upp ditt barns ordförråd. Det är viktigt att du berättar om det som händer just när det händer och inte efteråt. Då blir det enklare för barnet att hänga med, eftersom det lilla barnet är expert på att leva i nuet.
Barnets hjärna upptäcker mönster i språket. Inte bara att vissa ord används oftare i särskilda sammanhang som ”gunga” i lekparken och ”strumpa” vid påklädning, utan även att orden kan böjas och att de då betyder lite olika saker; gunga, gungade, gungat eller strumpa och strumpor.
Det finns en massa återkommande situationer som är perfekta för språkdusch
Det bästa med det grå vardagslivet som förälder är att det finns en massa återkommande situationer och rutiner som är perfekta för språkdusch: när ni sorterar kläder från tvättberget Mount Everest, när ni dukar för gourmetmiddagen fiskpinnar och mos, eller när ni prånglar och krånglar i hallen med alla jobbiga plagg som måste på.
Ska man alltså prata non-stop 24/7? Nej, ni är ju två som språkar. Låt barnet få utrymme att göra sina gulliga jollerljud som du kan svara på. Vänta och förvänta att barnet säger nåt också. Bygg ut ditt barns enkla mening och språkduscha den så att den blir lite längre: ”Vovve äta” -> “Ja, den stora hunden äter!” Du kan läsa mer om vad det innebär att vara som en uggla här.
Källor:
- Småspråkarna: Språkutvecklande lekar, sånger och ramsor för barn 0-3 år av Maria Strutz och Andrea Wallenberg. Småspråkarna Haja, Hoa och Mim tar med er på en språkresa där ni får leta efter ljud, göra ljud och mima tillsammans.