Råd och tips 5

Språkutveckling & föräldrastöd

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Här kommer tre tips från oss logopeder!

Har du som förälder någonsin undrat vad du kan göra för att hjälpa ditt barn i den tidiga språkutvecklingen? Vi är både logopeder och mammor och hoppas att dessa tips kan guida er:

1. Samspel

Språkande innefattar till exempel ordförråd, förståelse och att kunna berätta. För att utveckla dessa förmågor läggs grunden under barnets första tid i det viktiga samspelet. I samspel med en bebis finns ett tidigt stadie av kommunikation med dig när ni till exempel “bara” tittar på varandra. När du samspelar med din bebis är det viktigt att ni är nära varandra, försöker ha ögonkontakt och får en lugn stund tillsammans. Hitta stunder i er vardag; till exempel när barnet ligger på skötbordet kan du berätta om barnets mjuka kinder samtidigt som du förstärker kontakten med beröring.

2. Stötta förståelsen

Sedan kan ni även vara extra tydliga genom något som vi kallar för ”först, sen”. Berätta för ditt barn vad ni kommer att göra, genom att exempelvis säga ”först klär vi på oss, sen går vi ut och leker.”. Förstärk gärna med föremål, babytecken eller bilder för att stötta förståelsen och minnet lite extra. Små barn kan inte minnas hur långa instruktioner som helst, eller hur många sekvenser som helst, men kan däremot förstå orsak och verkan ganska tidigt. Ditt barn kommer fort lära sig att ett par skor som kommer fram, innebär att ni ska ut på äventyr på andra sidan dörren!

3. Olika sorters ord

När ni serverar barnet nya ord är det viktigt att erbjuda ord som speglar deras behov. Även om det är bra att barnet lär sig namnet på olika saker genom att peka och säga vad ni pekar på, behöver ni även sätta ord på barnets känslor och saker som händer. Till exempel att ni använder ordet ”ledsen” när barnet gråter. ”Stopp”, ”mer”, och ”kom” är svåra ord att lära sig genom att “peka på”. Sådana ord behöver ges betydelse genom att göra saker ihop med barnet.

Så fortsätt nu att gosa och leka, men med språkarglasögonen på för att boosta ditt barns språkutveckling!

Vill du veta mer om barns språkutveckling? Klicka här för att läsa fler tips!

Källor:

  • Småspråkarna: Språkutvecklande lekar, sånger och ramsor för barn 0-3 år av Maria Strutz och Andrea Wallenberg. Småspråkarna Haja, Hoa och Mim tar med er på en språkresa där ni får leta efter ljud, göra ljud och mima tillsammans.

Du kanske också gillar