hur bära_494424141

Stora bära-barn-guiden

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Att vilja bära sitt barn nära är ett naturligt, mänskligt beteende. Men att bära sitt barn kan bli tungt och belastande för kroppen, så ett bärdon kan hjälpa föräldrar och andra vuxna att bära tryggt och bekvämt och under en längre tid.

Bära på magen

Det vanligaste är att bära barnet på magen. Det är praktiskt men också tryggt att kunna ha ständig uppsikt över barnet. Spädbarn och barn upp till ett år bör därför alltid bäras framtill.

När du bär på magen förskjuts tyngdpunkten och du får en liknande hållning som du hade under graviditeten, med skillnaden att du nu inte har barnet som stabiliserande faktor på insidan.

Att bära på magen leder ofta till en parerande rörelse bakåt för att kompensera tyngdförskjutning mot framsidan och du behöver luta dig något bakåt för att hålla balansen. Detta innebär att du får en ökad svank, en rundning i bröstryggen, översträckta knän och tyngre belastning på hälarna. För att motverka detta är det viktigt att tänka på hållningen.

Din hållning En god hållning för dig som bär är när du har en rak linje mellan öra, axel, höft, knä och fotknöl. En aktiv hållning med bärdon innebär att du aktivt flyttar fram tyngdpunkten så att vikten fördelas jämnt mellan hälarna och framfoten. Du behöver då aktivera magen och ha en mjuk svikt i knäna. Bröstkorgen ska vara placerad rakt ovanför ditt bäcken.

How to carry position

Det är ofta mer ergonomiskt och skonsamt för kroppen att bära med bärdon än att bära med armkraft. Oavsett bärdonets design och placering måste du själv tänka på din hållning.

-Om du använder bärsjal är det ledorden ”högt och tight” som gäller för att minska förskjutningen av tyngdpunkten.

-Om du använder bärsele ska midjebältet vara placerat över höftbenskammarna/ländryggen. Observera: bärselens midjebälte ska alltså inte sitta lika lågt ned som ett bäckenbälte (som används för bäckensmärta under graviditet).

Barnet bör vara placerat på mitten av din kropp. Bär med vikten jämnt fördelad över båda axlarna. Axelbanden ska vara placerade mitt på axlarna. Om de sitter för tätt mot nacken kan de trycka på nerver som går från nacken ut mot axeln, vilket skapar obehag. Breda axelband är att föredra för att fördela belastningen optimalt.

-Om du bär i bärsele bör axelbanden vara väl vadderade och inte ha sömmar som skaver.

-Om du bär i bärsjal bör du se till att sjalen är ordentligt utbredd över axlarna.

Bär barnet så att dess huvud hamnar nedanför din haka och du kan röra ditt huvud fritt åt alla håll. Lämplig höjd ger ett bra pussavstånd till barnets huvud. Om du bär barnet för högt begränsas din nackrörlighet, vilket inte brukar kännas bekvämt.

Pusshöjd

När ett bärdon är korrekt placerat ska vikten fördelas mellan bålen och bäckenet och inte bara över ryggen och skuldrorna.

Ergonomi för ditt barn

Hur du bär ditt barn är också viktigt att tänka på, särskilt eftersom barnet själv inte kan justera om något känns fel.

Det viktigaste du behöver tänka på när det gäller barnets position är att barnet sitter i en upprätt position som ger fria andningsvägar, och att det finns ett bra stöd för barnets nacke.

När du bär ditt barn med ett bärdon ska barnets höfter, ben och ryggrad vara i samma position som när du håller barnet i din famn. Se till att barnet sitter rakt och inte lutar åt någon sida.

Ett nyfött barn ska sitta i en grodposition, med rundad rygg och knän i samma höjd som rumpan, eller högre.

Det tar lite tid att lära sig att bära barn och få självförtroende i att man får till rätt position och knytning, men sedan kommer det att gå smidigt och av bara farten. Träna på en docka eller gosedjur innan du fött barn för att träna teknik och handlag. Sök stöd av din barnmorska på barnmorskemottagningen eller på eftervården när du fött barn. Det finns bära-barn-coacher att kontakta för mer stöd om önskvärt, se referens.

Grodposition

På nyfödda barn är skelettvävnaden fortfarande mjuk runt höfterna. Under de första månaderna är det därför viktigt att barnet får sitta med benen brett isär i en naturlig ställning.

Ryggen på ett nyfött barn är till en början C-formad, för att så småningom bli S-formad när barnet blir äldre. Ett nyfött barn ska därför bäras i ett bärmedel som är utformad så att barnets rygg blir lätt rundad (s.k. C-kurva).

I takt med att barnet växer och får mer S-formad ryggrad så behöver barnet sitta rakare i ryggen.

Ha alltid uppsyn över ditt barn när du bär så att du kan lyssna av barnets behov, om det sitter bra eller inte.