twins-821215 1920 900x600

Strukturera vardagen med tvillingar

Karin Norrbrink

ByKarin Norrbrink

Barnmorska

Att få ett barn är en stor omställning, oavsett om det är det första barnet eller om familjen har barn tidigare. Att få två barn på en gång kan förändra livet ännu mer. Väntar du tvillingar och undrar hur familjen ska få vardagen att fungera med två nyfödda samtidigt? I den här artikeln får du några tips.

Varje familj är unik. Det som fungerar för andra behöver inte fungera för din familj. Här får du tips som fungerar för en del föräldrar. Prova om du vill. Eller använd artikeln för att få idéer om hur du och din familj kan göra.

Förbered i god tid

Ett tips är att förbereda familjen och hemmet i god tid före förlossningen. Får ni plats i bostaden när det kommer två nya familjemedlemmar? Har ni bil och kommer ni i så fall att behöva en större?

Två barn kräver dubbel uppsättning av många saker. Två spjälsängar, dubbelt så mycket kläder, en dubbelvagn och så vidare. När barnen väl kommer blir det fullt upp, så det är bra om allt kan vara på plats i förväg. Eftersom tvillingar oftare än andra barn föds för tidigt är det bra att förbereda allt i god tid före förlossningen.

Skapa en struktur

En del tvillingföräldrar tycker att det är extra viktigt att ha en struktur för de vardagliga sysslorna när man har två nyfödda. Om barnen får bröstmjölksersättning kan det till exempel handla om att det finns extra många nappflaskor hemma, att flaskorna alltid står på sin bestämda plats, att det alltid finns några flaskor med färdigkokt vatten i kylen och att man diskar flaskorna direkt när alla bestyr i samband med matningen är avklarade.

Det kan handla om att hitta platsen i bostaden där det är enklast att byta blöja för att det är nära till sängen, så att nattliga blöjbyten går så snabbt som möjligt. Eller att packa upp väskan på en gång när ni har varit ute, lägga smutsiga kläder i tvätten och packa en ny väska så att den står klar tills nästa gång ni ska iväg. Om ni är två föräldrar kan det också handla om att ni kommunicerar tydligt vem som gör vad och vad ni behöver att den andra gör. Fattas det något hemma? Vem handlar det och när? Kanske behöver du ofta fråga din partner vad han eller hon behöver att du gör just nu? En del föräldrar tycker att vardagen fungerar mycket bättre om de tydligt arbetar tillsammans som ett team.

Synka barnens vanor

Ett tips från erfarna tvillingföräldrar är att synka barnens mat- och sovvanor. Alltså att se till att båda barnen äter, får ny blöja och sover samtidigt. Annars är det lätt att man ger mat hela tiden, först till den ena och sedan till den andra, och att det aldrig blir någon paus. Tipset innebär att om du gör en sak med det ena barnet så gör du direkt samma sak med det andra. På så sätt är barnen alltid i fas med varandra och du som förälder har större möjlighet att sova och vila mellan matning och blöjbyten. En del föräldrar tycker att det är smidigt att ha likadana kläder till båda barnen när de är små. Om du köper bodys i tvåpack så har båda samma färg och kan tvättas tillsammans så att de kan användas igen nästa dag.

Det kan behövas lite experimenterande i början, men ett tips är att så snabbt som möjligt försöka hitta den struktur som passar dig och din familj, och sedan följa den.

Tvillingmamman Jenny delar med sig av några av sina bästa tips.

Ditt bästa tvilling-hack?

  • Bärsele, varsin till mamma och pappa. Satsa på en bra som du kan ha från nyfödd (tänk 2.5 kg) till stora då det underlättar vid resor, transporter osv.
  • Barn som sover ihop från start (då kommer de inte bli störda av den andras skrik)
  • Köp mycket begagnat! Annars extremt dyrt med dubbelt upp!
  • Umgås med andra tvillingföräldrar

Hur bär man bäst två barn samtidigt? En i bärsele, en på höften!

Hur får man tid med sin partner? Man förbestämmer att man har dejt den andra lördagen varje månad, till exempel, sedan skickar man ut ett meddelande till potentiella barnvakter om vilka datum det berör (boka 4-6 månader i taget) och ber de, att lista upp sig som barnvakter dessa datum. Sedan går man bara ut, även om barnen är sjuka eller annan anledning. Hellre en kort stund än ingen alls!

Amma, pumpa, ge flaska, tillägg - hur gjorde ni? Många tvillingar är prematura och då är amningen strulig till en början/alltid. Vi kämpade dock på och jag ville verkligen amma för att ge dem immunboost de första 3-6 månaderna. Jag ammade + pumpade + kompletterade med ersättning vid behov första 4 månaderna, sedan avslutade jag amningen tvärt på grund av allergi och hos ena barnet. Neo + allergolog rekommenderade enbart en särskild ersättning (hade det inte varit fallet hade jag fortsatt till 6 mån, och sedan gett upp).

Om du fick tvillingar igen - hur skulle du förbereda dig den här gången? Jag skulle tänka att mitt BF var cirka v.34 och därmed packa BB-väskan senast v.30, se till att man har en plan vad gäller till exempel husdjur, tidigare barn, hem, arbete etc. om barnen kommer tidigt.

Källor:

  • Abascal, G., & Huss, M. S. (2018). Att föda. Bonnier Fakta..
  • 1177.se