Vad beror tidigt missfall på?
Den vanligaste orsaken är att det var något fel på fostret, vilket leder till att kroppen stöter bort graviditeten för att kunna börja om från början igen. Ett missfall kan även bero på en infektion eller att du har en bakomliggande sjukdom som ökar risken för just missfall. Kroppen sköter för det mesta om att stöta ut hela graviditeten på egen hand, men ibland behöver man göra en så kallad skrapning för att säkerställa att livmodern är helt tom.
Blödningen efter ett missfall ska successivt minska för att sedan helt försvinna. Om du får feber, om blödningen eller den brunaktiga flytningen börjar lukta illa eller ökar i mängd alternativt att du får ont i nedre delen av magen kan det vara tecken på att du har fått en infektion i livmodern. Du behöver då söka vård akut. Infektionen behandlas med antibiotika.
Hur ser ett tidigt missfall ut?
Första tecknet brukar vara en mensliknande blödning. I tidig graviditet är det dock vanligt med blödningar utan att det betyder att det är något fel. Vid en missfallsblödning så fortsätter du att blöda tills livmodern har stött bort hela graviditeten. Missfall går tyvärr inte att förebygga. Upp till så många som 15–20% av alla graviditeter leder till missfall.
Blödningen blir ofta kraftigare än en vanlig mens och det kan även komma blodklumpar, så kallade ”koagler”. Ibland kan man även se vävnadsrester. Många kvinnor får också kraftig mensvärk. Du behöver inte söka vård akut utan kan avvakta och kontakta din barnmorskemottagning/mödravård för rådgivning. Om det är ett begynnande eller pågående missfall under den första delen av din graviditet finns det tyvärr inget som går att göra för att stoppa eller förhindra det. Oftast sköter kroppen det helt av sig själv utan att du behöver söka vård.
När ska jag uppsöka vård?
Om du utöver blödningen har kraftiga magsmärtor i nedre delen av magen eller på ena sidan av magen eller om du blöder och känner att ditt allmäntillstånd är försämrat ska du söka vård akut. Blödning i kombination med smärtor på ena sidan av magen kan vara tecken på utomkvedshavandeskap, en så kallad ”ektopisk graviditet” (ägget har inte bäddat in sig i livmodern utan utanför, oftast sitter det i äggledaren). Det här kan snabbt bli ett livshotande tillstånd om det ej behandlas eftersom äggledaren kan spricka och orsaka en stor blödning i buken.
Stöd efter tidigt missfall
Ett missfall är för de flesta kvinnor förenat med olika känslor, alla känslor är okej. Upplever du sorg behöver du låta sorgen ta den plats den behöver. Även kroppen kan fysiskt sörja efter ett missfall. Behöver du eller eventuell partner samtalsstöd finns det ofta en kurator ansluten till barnmorskemottagningen/mödravården. Tveka inte på att söka hjälp om du behöver. Om du upplever upprepade missfall brukar en utredning göras för att försöka ta reda på om det finns någon orsak till missfallen som i så fall kan åtgärdas. Har du haft ett eller flera missfall före den här graviditeten är det inte ovanligt med en ökad oro som för många kvinnor kan hålla i sig ända fram tills barnet föds och man med egna ögon kan se att det gått bra.
När kan jag försöka bli gravid igen efter ett tidigt missfall?
Det kan gå att bli gravid redan några veckor efter ett missfall, kroppen är klok och ställer snabbt om sig. För din del handlar det om vad du känner passar bäst för dig. Kanske behöver du lite tid för att sörja eller så är det som känns bäst för dig att försöka bli med barn så snabbt det bara går. Vi är alla olika.
Har du fått en infektion eller andra komplikationer i samband med missfallet så rekommenderar vi att du för en dialog med din läkare om vad som är mest lämpligt för just dig.
Källa
- Ajne, G., Blomberg, M. & Carlsson Y. (2021). Obstetrik. Studentlitteratur.
- 1177.se