AdobeStock_420291417

Tillbehör till barnvagnen

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Det kan vara svårt att veta vilka tillbehör du kommer att behöva till vagnen, och det kan även vara svårt att göra skillnad på vad barnvagnstillverkare vill försöka sälja på för att skapa merförsäljning kontra vad man faktiskt behöver. Samtidigt kan det vara bra att köpa tillbehören samtidigt som du köper vagnen, eftersom den färg du vill ha annars kan sluta tillverkas, och så vidare. Det är därför bra att försöka skapa dig en så tydlig bild som möjligt av vad du kan tänkas behöva framåt.

Dessa tillbehör kan vara bra att ha:

Regnskydd

Regnskydd medföljer ofta vagnen, men det kan vara bra att kolla upp, för om det inte gör det behöver du köpa ett. Inga vagnar klarar att stå emot väta. Man borde inte heller utsätta dem för det eftersom det kan skada tyget. I värsta fall kan vagnen börja mögla och då måste du kasta hela barnvagnstyget eftersom mögel är skadligt, framförallt för barn. Du bör alltså se till att använda regnskydd så fort det regnar eller snöar ute.

Generellt sett behöver du inte köpa ett regnskydd av samma märke som barnvagnen, då de flesta regnskydd är universella och passar alla vagnar av samma modell. Däremot kan det ibland finnas rekommendationer från barnvagnstillverkaren angående vilket regnskydd som passar bäst till just den barnvagnen, även det vara bra att kolla upp.

Regnskydden finns i både genomskinlig plast och svart polyester. Vissa barn tycker om de i genomskinlig plast eftersom de ser ut, medan andra barn känner sig instängda. Nackdelen med regnskydd i klarplast är att det kan ta väldigt stor plats när man viker ihop det.

Insektsnät

Insektsnät används för att skydda barnet från insekter när det exempelvis ligger ute och sover i vagnen. Ett insektsnät är mest användbart på sommaren och finns i universalmodell. Ibland ingår ett insektsnät i vagnköpet.

Footsack

En footsack är ett praktiskt vindskydd som man sätter över barnens ben när sittdelen används. En footsck kan också användas om man har en lift i en sittvagn. Skyddet är praktiskt om barnet redan har mycket kläder på sig men ni ändå vill ha det lite extra varmt och vindskyddat i vagnen. Ibland ingår en footsack i vagnköpet, men om inte så finns det oftast att köpa i samma färg som vagnen.

Åkpåse

En åkpåse används på vintern, ofta i sittvagnen. Den är utformad ungefär som en sovsäck som håller barnet varmt. Den finns i många olika varianter: mindre som passar liggdelen, sstörretora som passar sittdelen, tunnare som passar på våren och hösten, tjockare i dun samt lammskinn eller ull som passar på vintern. Åkpåsar finns nästan alltid att köpa av samma märke och i samma färg som barnvagnen. Det finns också många lite billigare varianter av mindre kända märken, och dyrare design-varianter.

De flesta åkpåsar passar i de flesta vagnar, men värt att tänka på är att normalstora åkpåsar kan vara för stora för en vanlig liggdel. Det kan också vara svårt att hitta åkpåsar som passar till ergonomiska sittdelar. I de fallen kan man behöva leta efter åkpåsar som är särskilt anpassade.

Hjulskydd

Hjulskydd kan sättas på hjulen när den ska förvaras inomhus. På så sätt slipper vagnen tvättas av varje gång den ska in, och du slipper dessutom dra me dig en massa grus in. Många tycker att det är praktiskt att ha vagnen inne när barnet är väldigt litet, eftersom man då slipper bära omkring på barnet hela tiden. De flesta hjulskydd är universalmodeller. Det finns hjulskydd för trehjulingar och för små svängbara hjul.

Skötväska

Skötväska finns ofta att köpa i samma färg och märke som barnvagnen. När du köper skötväska är det dock viktigare att du tänker över vilka funktioner du vill att väskan ska ha snarare än hur den ser ut. Räkna hur många fack det finns, hur mycket som ryms och så vidare innan du köper den.

Det finns allt från dyra designer-skötväskor till de billigare alternativen, men även vanliga väskor går utmärkt att använda som skötväska. Man kan också använda en vanlig ryggsäck som skötväska, och helt enkelt bära den på ryggen istället för att till exempel placera den under vagnen. Oavsett vilken skötväska du väljer, tänk på att du ofta inte ska hänga något på styret på din vagn, eftersom det kan göra den instabil.

Handtagsväska/Organize

Det finns mindre handtagsväskor/organizers som du kan koppla fast på handtaget. I en sådan kan du förvara småprylar och värdesaker som du smidigt kan behöva komma åt. Det finns modeller med eller utan lock, men rekommendationen är att välja en med lock, då ser ingen vad som är i och så skyddar det dina saker mot regn och snö.

Solskydd/Parasoll

Många vill ha något slags solskydd till vagnen, då små barn inte ska vistas i solen. Vissa vagnar har så pass bra sufflett att den räcker som solskydd, men för de som inte har det finns även parasoller. Bra att veta är att parasoller ofta är svåra att ställa in rätt, vilket gör att de måste ställas om så fort du flyttar vagnen. Dessutom är de ganska otympliga. Det finns flera sorters solskydd, förutom parasoll, till exempel solskärm, vagndraperi, heltäckande solskydd/uv-skydd och solsegel.

Tänk på att välja ett solskydd som inte täcker hela öppningen. Solskyddet måste också kunna andas så att barnet får luft, annars finns det risk för att det blir en bastu i barnvagnen istället för en sval skugga. Se till att alltid ha sufflettens vädringslucka öppen, om det finns en sådan.

Sittdyna

En sittdyna används mest för att det är snyggt eller för att få mer stoppning i barnvagnen. Det kan användas för att flytta ned axelbanden i vagnen om man har ett litet barn. Den skyddar även vagnen från smuts. Det finns sittdynor i lammskinn som kan vara mysigt för barnet att ha i barnvagnen. Lammskinn transporterar bort fukt, blir svalt på sommaren och värmer skönt på vintern.

Mugghållare

Många älskar mugghållare, medan andra inte ser någon mening med den alls. Vet du med dig att du kommer dricka mycket kaffe, te eller vatten på dina barnvagnspromenader är mugghållaren en mycket viktig accessoar. Den kan självklart också användas till barnets dricka!

Övriga tillbehör

 • Barnvagnslås
 • Barnvagnsreflex
 • Barnvagnsskidor
 • Bygelskydd/bumperbaröverdrag och ratt
 • Handvärmare
 • Handtagskrokar
 • Handtagskrokar
 • Pump
 • Ståbräda
 • Telefonhållare
 • Transportväska