zach-lucero-fwjsBPbRm4g-unsplash

Tolfte veckan efter födseln

Karin Norrbrink

ByKarin Norrbrink

Barnmorska

Nu har det gått 3 månader och den viktigaste läkningsfasen är över. Det kan kännas som att du är tillbaka och att besvär och läkning har passerat, men kroppen behöver längre tid på sig för att bli helt återhämtad.

Inom ett år efter en graviditet brukar man säga att kroppen är helt tillbaka. Oavsett om du fick en bristning eller inte vid vaginal födsel, så har muskler, ligament och annan stödjevävnad i slidan tänjts ut och behöver tid för att få tillbaka sin placering och funktion. Det är normalt att inte känna sig precis som innan man födde barn, men du känner antagligen att kroppen börjar återhämta sig mer och mer. Livmoderns storlek och slemhinnornas hormonbalans kan fortfarande vara påverkade men börjar återgå till det normala. Ammar du kan omställningen ta något längre men det bör kännas bättre ju längre tid som går.

Om det finns en svaghet kvar i bäckenbottens muskler eller slidväggar rekommenderas 3-6 månaders daglig bäckenbottenträning. Om besvären inte hjälps av detta krävs mer riktad vård och det kan bli aktuellt med operation. Försök träna bäckenbottenträning dagligen i 3 månader för att få upp styrkan och därefter 2-3 ggr/vecka för att behålla den. Om besvären inte hjälps av detta krävs en individuell undersökning och behandling.

Om du fött med kejsarfödsel rekommenderas du att avvakta med en ny graviditet i minst ett år efter födseln för att kroppen ska läka och minska risker vid nästkommande graviditet.

Lär dig mer om kroppen efter födseln och din bäckenbotten i artiklarna "Råd från fysioterapeuten" och "Träning av bäckenbotten".

Våga prata om dina besvär

Våga prata om dina besvär om du har några. Det kan exempelvis handla om tyngdkänsla, läckage eller samlagssmärtor. Många kvinnor har liknande upplevelser, men ibland tar skammen över och vi vågar inte prata om det, eller vet inte var vi ska vända oss. Du kan få hjälp på en gynekologmottagning, bäckenbottencentrum eller hos en fysioterapeut med kompetens inom kvinnohälsa. Våga prata om det, våga ställ krav på vården, du har rätt till det.

Du är fantastisk!

Det har nu gått tre månader sedan du fick barn och vi vill avsluta de här veckotexterna med en förhoppning om att de givit dig vägledning och stöttning i den omvälvande tid starten på ett föräldraskap innebär.

Det viktigaste nu är att du vågar lita på din egen känsla. Att du lyssnar på de råd som passar dig, hittar tid för återhämtning och vågar ta emot och fråga om hjälp. Och kanske det viktigaste av allt, att du litar på att just du är fantastisk.

I appen hittar du mer information om tiden efter en graviditet och födsel samt om ditt barns utveckling 0-24 månader.

Källa: - Janson, P.O. & Landgren, B. (red.) (2010). Gynekologi. (1. uppl.) Lund: Studentlitteratur. - Kaplan, A. (red.) (2009). Lärobok för barnmorskor. (3., omarb. uppl.) Lund: Studentlitteratur. - Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier. - Savage S. J. (2020). A Fourth Trimetser Action Plan for Wellness. The Journal of Perinatal Education. Apr 1;29(2):103-112. DOI: 10.1891/J-PE-D-18-00034