upplevelsen_430354435

Upplevelsen av att föda barn kan vara olika för alla

Karin Norrbrink

ByKarin Norrbrink

Barnmorska

Att föda barn är en upplevelse som har flera dimensioner. Ofta har man en bild av hur födseln kommer att bli, men det är bra att ta med sig att upplevelsen kan vara komplex och inte alltid bli som man tänkt sig.

Det är lätt att känna en osäkerhet inför vad som ska ske, men de delar som kvinnor beskriver som viktiga inför en födsel är känsla av kontroll, upplevelse av smärta, känsla av att vara delaktig och relationen till de personer som är med.

Om upplevelsen blev positiv

Ibland stämmer de tankar och förväntningar man har haft överens med vad som faktiskt hände och med det som gjorde en trygg. Din födsel blev kanske precis som du önskade att den skulle bli och du fick därmed en positiv upplevelse av att föda barn. Eller så blev födseln inte alls som du tänkte dig, och kanske inträffade just det du oroade dig för. Det innebär däremot inte att upplevelsen inte kan vara positiv.

Att känna sig trygg under omständigheter du tidigare haft respekt eller varit rädd för kan innebära att upplevelsen blev positiv just för att du trots allt kände dig trygg. Det här kan bidra till en stärkt självkänsla. Kvinnor kan uttrycka att “även om det värsta jag kunde tänka mig hände så kände jag att jag var i goda händer”. En känsla av att ”trots det som hände så gjorde jag det”, detta är något som kan stärka självkänslan på lång sikt tiden efter.

Om upplevelsen blev negativ

Om känslan av trygghet däremot inte infann sig och upplevelsen inte var positiv kan en negativ eller traumatisk upplevelse av födseln öka risken för nedstämdhet eller post-partum depression. En negativ upplevelse av att föda barn kan också innebära känslor som ”jag klarade inte av det” eller andra negativa tankar om sin egen insats. Här vill vi betona att det inte finns något som en mamma “som inte klarade av det” eller födde sitt barn på ett “dåligt eller felaktigt sätt”. Det finns däremot omständigheter och situationer som gjorde att det inte gick som man önskade.

Våga be om hjälp

Det finns studier som visar på att kvinnor upplever att deras negativa eller traumatiska upplevelse av födseln inte uppmärksammas av personal inom vården. Det är därför viktigt att du vågar pratar om dina känslor och din upplevelse. Det finns hjälp att få. En negativ eller traumatisk upplevelse kan leda till amningsproblem, posttraumatisk stress och depression. Det kan även innebära att kvinnor med de här upplevelserna undviker en kommande graviditet. Men värt att komma ihåg är att en upplevelse kan förändras över tid. När man har fått tid att landa och bearbeta vad man varit med om.

Om du brottas med negativa tankar eller din upplevelse av att föda barn kan det vara en bra idé att kontakta din barnmorska på din mottagning eller på den klinik där du födde barn. Det finns något som heter post-partum-samtal där du får möjlighet att tillsammans med en barnmorska eller läkare gå igenom din födsel, ställa frågor och få förklaringar. Det här kan hjälpa dig att gå vidare och kanske se på din födsel på ett annat sätt. Ett sådant här samtal med en person som är insatt och som du har förtroende för kan vara till stor hjälp. Om du drabbats av ett stressyndrom eller en depression behöver du även ytterligare stöd, kanske i form av samtalsterapi.

Källa: - Myles, M.F., Marshall, J.E. & Raynor, M.D. (red.) (2014). Myles textbook for midwives. (16th edition). Edinburgh: Elsevier. - Nilsson, C. (2012). Förlossningsrädsla - Med fokus på kvinnors upplevelser av att föda barn. (Doktorsavhandling/ Dissertation, Linnaeus University/ Linnéuniversitetet. Written in Swedish.