Vagntyp-unsplash

Vagntyp

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Den största skillnaden mellan olika moderna vagnar är hjulen. Det finns vagnar med fyra fasta hjul, vagnar med två små svängbara hjul fram och större fasta bak samt vagnar med tre hjul; två stora fasta bak och ett stort svängbart fram. Det är stor skillnad mellan dessa olika vagnar så det är klokt att bestämma detta först:

En traditionell vagn med fyra stora fasta hjul är oftast stabil och komfortabel både för föraren och barnet. Den har ofta bra stötdämpning och är lätt att ta sig fram med i tuffare terräng och snö. Å andra sidan är den ofta stor och ganska tung och därför svårare att manövrera i stan och lyfta in i bilen.

Trehjulingen är ofta lätt att ta sig fram med både i stan och på landet tack vare att alla hjul är stora och framhjulet är svängbart. Trehjulingen kan därför vara en bra kompromiss om man både vill ha framkomlighet och smidighet. En trehjuling är dock aldrig lika stabil som en vagn med fyra fasta hjul och den har sällan lika bra stötdämpning. Den går också något sämre i snö än en fyrhjuling med fasta hjul. Ofta är en trehjuling dessutom ganska stor.

En fyrhjuling med små svängbara hjul fram är väldigt lätt att svänga och manövrera. Den är ofta lätt, stabilare och ofta mindre än en trehjuling. På grund av de små hjulen är den dock svårare att köra i snö, på grus och på ojämnt underlag.

På senare tid har det börjat komma en fjärde typ av vagn, nämligen en fyrhjuling med två stora svängbara hjul fram. Denna typ av vagn är stabilare än en trehjuling, lättare att svänga än en vagn med fasta hjul och tar sig fram bättre i terräng och snö än en vagn med små svängbara framhjul.