Article 4

Välja rätt bilbarnstol

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Ditt barn kommer att åka i bilbarnstolen länge, framför allt i den bakåtvända. Därför är det bra att välja en bilbarnstol som räcker för hela den rekommenderade perioden (upp till minst 4 års ålder, men gärna längre) och som passar för just din familj och era behov.

Vi är alla olika och det är också våra barn. Vissa växer lite snabbare, andra kanske är lite tyngre, och så vidare. Bra att veta är att det idag finns alternativ på marknaden som möjliggör att barn upp till 6 -7 års ålder, givet respektive bilbarnstols längd- och viktintervall, kan åka bakåtvänt.

Car seat range

Vad är en godkänd bilbarnstol?

En bilbarnstol kan antingen godkännas för längd eller för vikt beroende på reglemente. Vid installation med ISOFIX finns det alltid en viktbegränsning vilket är totalt 33kg för bilbarnstol + barn. Detta innebär att desto lättare bilbarnstolen är desto mer kan barnet väga. Majoriteten av de bakåtvända bilbarnstolar med ISOFIX är idag godkända upp till en maximal vikt för barn på 18kg. Det finns dock bilbarnstolar med ISOFIX som ger barnet möjlighet att sitta bakåtvänt upp till 23kg och 125cm.

För bältesmonterade bilbarnstolar är det även bra att försöka hitta alternativ med höga gränser. Det vanligaste är att denna typ av bilbarnstolar är godkända upp till 125cm alternativt 25kg.

Olika bilbarnstolar har olika begränsningar för vikt och längd. En rekommendation är därför att välja en bakåtvänd bilbarnstol som redan från början har höga maxgränser, såsom upp till 125cm samt 23kg för ISOFIX och 125cm alternativt 25kg för bältesmonterade bilbarnstolar. Leta även efter funktioner som ger ditt barn möjlighet att nå dessa maxgränser med hög komfort och tillräckligt med benutrymme. En bilbarnstol som kan användas över längre perioder behöver ha höga maxgränser och kunna anpassa sig efter ett växande barn i din bil.

Child car seat 2
Läs mer om valet av bilbarnstol, vikten av bakåtvänd bilbarnstol och hur bilen påverkar installationsmöjligheterna i vår bilbarnstolsguide som du hittar under Artiklar och Verktyg.