Det är lätt att man som blivande förälder har som mest fokus på den stundande födseln. Men förlossningen är inte samma sak som att du går i mål, den är snarare startskottet till själva loppet.
Sekunden efter födseln börjar nämligen den nya tiden med barnet och amningen, om du så vill. Samma regler gäller som inför ett maratonlopp, ju bättre förberedd du är inför den kommande amningen, ju bättre kommer det att gå.
Har du bestämt dig för att du vill hel- eller del amma så är nästa steg att lära dig hur ett nyfött barn beter sig direkt efter födseln, hur du bäst gör för att skapa anknytning till barnet och för att få amningen att komma igång och fungera.
De tre nycklarna till en fungerande amning
De finns tre viktiga nycklar som visat sig vara betydelsefulla för amningen i det långa loppet, och har du koll på dessa redan under graviditeten har du bättre förutsättningar för en fungerande amning:
1) Ha barnet oavbrutet hud mot hud Hud-mot-hudkontakt innebär att barnet ligger som en liten groda i bara blöjan på din mage med fria luftvägar (med näsan fri). Barnet känner värmen från din kropp, hör dina hjärtslag (som det gjort under hela graviditeten) och känner din doft.
Att ligga så obrutet direkt efter födseln, eller så snart det är möjligt, tills att barnet suger eller somnar är positivt för amningen. Att ha barnet hud-mot-hud främjar även samspelet mellan barnet och mamman/medföräldern enligt flera studier.
2) Bröststimulera om barnet inte suger Ett friskt fullgånget barn klarar sig utan att få i sig bröstmjölk/råmjölk det första dygnet. Men för att få igång mjölkproduktion, även om ditt barn inte vill suga/amma för stunden, kan du tidigt efter förlossningen börja bröstmjölkstimulera. Det innebär att mamman själv stimulerar brösten till att producera mer mjölk.
Att det kallas bröstmjölksstimulering beror på att det är vanligt att det inte kommer någon mjölk alls, eller endast några droppar vid de första tillfällena. Detta är helt normalt och om du fortsätter stimulansen startar mjölkproduktionen snabbare och mjölkmängden ökar. Urmjölkning och handmjölkning är begrepp för samma sak.
3) Barnets 9 stadier till att börja suga Många friska fullgångna barn följer samma mönster i 9 steg, under de första timmarna efter födseln, om det ligger hud mot hud hos sin mamma:
(1) Barnet skriker födelseskriket, (2) slappnar av och vilar efter födseln (3) vaknar upp, tittar, gör små rörelser med huvudet, blinkar och öppnar ögonen (4) gör slick- och munrörelser, sök-och-sugsignaler, rör på huvudet, greppar med händerna. (5) Därefter tar barnet en paus och vilar lite igen (6) närmar sig bröstet med korta kryprörelser eller glidande rörelser (ofta baklänges). (7) Barnet börjar nu bekanta sig med bröstet. Det slickar på bröstvårtan och masserar bröstet. Här gäller det att ha tålamod och låta barnet få ta sin tid. Efter en stund börjar barnet börjar åter kravla sig upp till bröstet. Det kanske ligger och tittar lite på mamman och börjar sedan (8) suga på bröstet för att sedan (9) somna.
Barnets olika stadier kan vara olika långa, och variera från barn till barn.