AdobeStock_269996987

0 – 6 mån – Bröstmjölk

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Bröstmjölken innehåller all den näring ett barn behöver för att växa och utvecklas under de första sex månaderna. Enda undantaget är D-vitamin, som barnet behöver få genom D-droppar.

När barnet ammas stimuleras mjölkproduktionen. För en del kommer amningen igång av sig självt, för andra tar det längre tid. Då är det viktigt att man får den hjälp man behöver. BB, amningsmottagningen eller sjuksköterskan på barnavårdscentralen kan ge stöd. Dra dig inte för att fråga! I dag finns det mycket kunskap om hur man kan underlätta för att få amningen att fungera.

På landstingens webbplats 1177 Vårdguiden finns praktiska råd om hur man gör när man ammar. Amningscentrum på Karolinska Institutet i Stockholm har också information om amning.

Hur mycket behöver barnet äta?

Eftersom barn är olika går det inte att säga hur mycket bröstmjölk eller ett spädbarn behöver. Det bästa brukar vara att låta barnets aptit styra hur mycket och hur ofta det äter.

Ju oftare barnet ammas desto mer mjölk produceras. Ibland vill barnet äta oftare, vilket kan bero på att mjölkproduktionen inte hunnit anpassas efter barnets behov. Det kan också vara så att barnet behöver närhet och tröst snarare än mat. På BVC kan du titta på barnets längd- och viktkurva. Det är ett redskap för att lättare avgöra om barnet växer som det ska. Om barnet följer sin egen längd- och viktkurva behöver du inte vara orolig för att det får för lite mat.

Kan amning minska risken för sjukdom?

Bröstmjölken innehåller ämnen som minskar risken för infektioner som öroninflammation och magsjuka. Forskningen visar också att barn som ammats har lägre risk att bli överviktiga, få högt blodtryck och typ 2-diabetes som vuxna. Störst skydd får barn som enbart ammas, men även lite amning är bra. Däremot minskar amning troligen inte risken för allergi.

Att spara bröstmjölk

Ett litet barn är känsligt för infektioner. Om du ska mjölka ur bröstmjölk är det därför viktigt att först tvätta händerna, så att inte bakterier eller virus från händerna förs över till mjölken. Mjölken behöver inte kylas ner utan kan ställas in direkt i kyl eller frys.

Bröstmjölk kan förvaras högst 3 dygn i kylskåp. I frys håller mjölken i minst 6 månader. Tina fryst bröstmjölk i varmt eller kallt vatten eller i kylskåp, inte i rumstemperatur. Släng mjölk som blivit över efter att barnet ätit.

Påverkas bröstmjölken av vad mamman äter?

Vad mamman äter och dricker påverkar bröstmjölken. Det kan du läsa mer om i kostråden för ammande.

Information från Livsmedelsverket