0-6 mo-milk replacement_472820009

0 – 6 mån – Modersmjölksersättning

Preglife

ByPreglife

Vi har valt att samarbeta med experter som har en omfattande erfarenhet för att du ska få så relevant och faktabaserad information som möjligt under din graviditet, efter födseln och de första 2 åren med ditt barn.

Om barnet inte ammas finns det modersmjölksersättning som ger den energi och näring barnet behöver. Den ersättning som finns att köpa är gjord för att likna bröstmjölkens innehåll av näringsämnen så mycket som möjligt. Det finns olika sorters ersättningar – på BVC kan du få råd om vilken sort som är mest lämplig för ditt barn.

Däremot ska du aldrig blanda egen modersmjölksersättning av vanlig mjölk eller liknande, eftersom det inte går att själv få till rätt proportioner av näringsämnen. Fel proportioner kan skada barnets njurar eller göra att barnet inte växer som det ska.

Hur mycket behöver barnet äta?

Eftersom barn är olika går det inte att säga hur mycket modersmjölksersättning ett spädbarn behöver. Det bästa brukar vara att låta barnets aptit styra hur mycket och hur ofta det äter.

Om du ger modersmjölksersättning står det på förpackningen hur mycket ersättning som rekommenderas. Men även om barnet får ersättning är det viktigt att låta barnet styra hur mycket det vill äta. Ibland kanske det inte orkar allt som blandats till och då bör du inte försöka få barnet att äta mer.

På BVC kan du titta på barnets längd- och viktkurva. Det är ett redskap för att lättare avgöra om barnet växer som det ska. Om barnet följer sin egen längd- och viktkurva behöver du inte vara orolig för att det får för lite mat.

Att kombinera amning och modersmjölksersättning

Ibland kan man vilja kombinera amning med modersmjölksersättning. För många går det bra, men för en del leder det till att amningen upphör tidigare än planerat. Det kan bero på att produktionen av bröstmjölk inte stimuleras tillräckligt eller på att barnet föredrar att suga på nappflaskan, eftersom maten kommer snabbare från den. Därför kan det vara bra att ge ersättning i kopp i stället för i flaska.

Om det är möjligt är det också bra att vänta tills mjölkproduktionen har kommit igång ordentligt och blivit stabil innan man börjar ge ersättning. Å andra sidan finns det mammor som kan behöva ge ersättning i början, men sedan övergår till att bara amma. På BVC kan du få praktiska råd om hur du gör om du kombinerar amning och modersmjölksersättning.

Att blanda modersmjölksersättning

Eftersom barn är känsliga för infektioner är det viktigt att vara noga med hygienen när du gör i ordning ersättningen. Tvätta därför alltid händerna innan du börjar. Det är också viktigt att använda rena flaskor och nappar och att de diskas noggrant, men de måste inte steriliseras.

Blanda inte ut ersättningen med vatten från varmvattenkranen, eftersom det bland annat kan innehålla koppar från ledningarna. Använd i stället kallvattnet och spola tills vattnet är kallt. Värm sedan vattnet och blanda ersättningen enligt instruktionen på förpackningen. På förpackningen står det också hur länge färdigblandad ersättning håller. Släng ersättning som blir över efter att barnet har ätit.

På landstingens webbplats www.1177.se finns fler praktiska råd om hur du ger ersättning.

Information från Livsmedelsverket