newborn-photographer-verlillian (33)

5 saker att ha koll på

Elisabeth Hjärtmyr

ByElisabeth Hjärtmyr

Barnmorska och amningsspecialist

Utvärdera din amning vid varje amningstillfälle, för en fungerande- och långsiktigt fungerande amning. Du kan utvärdera din amning enligt 5 steg:

1) Titta på att barnet tar ett stort tag om bröstet, att hakan ligger in i bröstet och näsan är fri från bröstet.

2) Lita på din amningsupplevelse och respektera vad du känner. Första sugtagen kanske gör ont så att du vill profylaxandas och att axlarna åker upp vid öronen. Efter de första sugtagen ska du helt kunna släppa ner axlarna och slappna av. Smärtan släpper efter en kort stund. Eventuell smärta ska inte sitta kvar under hela amningen.

3) Suger barnet kraftfullt – och inte för svagt/småsnuttande?

4) Kontrollera att barnet suger och suger, tar en paus, suger och suger – att barnets sugmönster är rytmiskt med korta pauser. Lägg märke till om barnet: – somnar långa stunder med bröstet i munnen – småsuger (när det inte blir något drag i bröstet) – suger frenetiskt hela tiden utan pauser, kanske släpper och skriker upprepade gånger.

5) Utvärdera hur bröstvårtan ser ut efter att barnet har släppt och att den ser ut som innan amningen.

Skulle det vara så att de första fyra punkterna är helt uppfyllda men att bröstvårtan är lite platt på slutet, så är det inte avgörande för hur amningen är.

Att göra den här amningsstatusen i 5 steg vid varje amningstillfälle är alltså bra för att få en fungerande amning i det långa loppet.

Du kanske också gillar